
Γίνεται ένα χαμός τελευταία με την Κυψέλη. Σαν να έχει επιστρέψει στο επίκεντρο, ακόμα κι αν οι θερμοκρασίες χτυπούν 40 και το λογικό θα ήταν να τραβιόμαστε στις παραλίες. Όμως, εμείς επιμένουμε down town και νομίζω ότι καλά κάνουμε όσο υπάρχουν όμορφα project που τραβάνε την προσοχή μας. Σαν το πρόσφατο
¡Topa! πάνω στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη. Πίσω από αυτό το ιδιαίτερο, νέο καφενείο βρίσκουμε τους Δάνη Αγαπητό, Αρη Σκλαβενίτη και τον σεφ Γιάννη Τσικουδάκη, δηλαδή τους ανθρώπους του Oinoscent, στο Σύνταγμα. Οι τρεις τους αποφάσισαν να ανοίξουν έναν χαλαρό, συνοικιακό μαγαζί, το οποίο θα συνδυάζει την ατμόσφαιρα και το φαγητό ενός κρητικού καφενείου με ένα βάσκικο pinchos bar – επιρροή από τα ταξίδια του Γιάννη στη Χώρα των Βάσκων.
¡Topa!, το νέο στέκι της Κυψέλης
Ένας ενδιαφέρον συνδυασμός που μόνο στο άκουσμα του τραβάει την προσοχή. Και έτσι έγινε, και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, μετράει δεν μετράει μήνα λειτουργίας, το ¡Topa! έχει γίνει ήδη γνωστό σε όλη την πόλη και τα τραπέζια του δυσεύρετα. Το επισκεφτήκαμε μια Τετάρτη νωρίς το απόγευμα. Κατηφορίζοντας τη Φωκίωνος Νέγρη, από την πλατεία Κυψέλης, πήραμε μια γεύση ότι κάτι αλλάζει σε αυτή την περιοχή. Αρχίζει ξανά να έχει ζωή. Τα μαγαζιά που είχαν κλείσει ανοίγουν ξανά, βγάζουν τραπέζια στον πεζόδρομο και αποκτούν ζωή. Εκεί λίγο πιο κάτω σε μια γωνία είναι και το ¡Topa!. Εδώ να κάνω μια παρένθεση και να σας πω ότι το όνομά του είναι μια βάσκικη λέξη που στα ελληνικά σημαίνει, «στην υγειά μας». Φτάνοντας όλα τα έξω τραπέζια γεμάτα. Όπως και στην δροσερή σαλά. Ένα, δύο ελεύθερα είχαν μείνει και η μπάρα με τα ψηλά σκαμπό που αυτήν προτιμήσαμε. Δεύτερη παρένθεση: κρατήσεις δεν κάνουν, όποτε ίσως να χρειαστεί να περιμένετε αν πάτε ώρα αιχμής, αλλά προκαταβολικά σας λέω ότι η αναμονή αξίζει.

Ξεκινήσαμε με ένα ποτήρι γλυκό βερμούτ με λίγη δόση από αναψυκτικό για να μας δροσίσει η φυσαλίδα μαζί με μια gilda. Ένα πολύ χαρακτηριστικό pintxo – έτσι ονομάζουν στην Χώρα των Βάσκων τα tapas – που φτιάχνεται με ατζούγια, ελιά και λίγο τσίλι. Ελαφρώς καυτερό και τόσο όσο αλμυρό για να τραβήξει το βερμούτ.

Πριν ακόμα βολευτούμε καλά καλά στα σκαμπό, ήρθε και το jamón Serano και ένα πιατάκι με κρητική γραβιέρα και ισπανικό τυρί machengo. Το φρυγανισμένο ψωμί με ντόματα, ελαιόλαδο και λίγο σκόρδο ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο.

Και ενώ χάζευα τον κατάλογο, έφτασε και η διάσημη tortilla de patatas, που εδώ την αποκαλούν τορτίγια Bilbao. Στην ουσία είναι μια ομελέτα με πατάτες και κρεμμύδι – διάσημος μεζέδες της Ιβηρικής. Χάρηκα που την σερβίρουν όπως και εκεί, δηλαδή αρκετά μαγειρεμένη απ’ έξω και υγρή στο εσωτερικό ώστε όταν κόβεται να τρέχει λίγο από το μείγμα στο πιάτο για μια βούτα.

Ακολούθησε το bikini tost, λιωμένο τυρί machengo μαζί με λίγη μοτσαρέλα και jamón, και οι πιπεριές padrón που τις ψήνουν στη σχάρα. Αυτές οι τελευταίες θα μου άρεσε να ήταν καλύτερα περασμένες στο τηγάνι, μαζί με λίγο ξύδι και χοντρό αλάτι. Αλλά περί ορέξεως...

Κουβέντα στην κουβέντα, περάσαμε από το βερμούτ κάποιοι στον μηλίτη ή στο sherry και κάποιοι στο κρασί – διαθέτουν μια πολύ καλή λίστα με ελληνικές και ισπανικές ετικέτες. Για το τσιμπολόγημα, ζουμερά κεφτεδάκια προβατίνας, πατάτες με στάκα και κροκέτες ημέρας που ήταν με μπακαλιάρο. Χρυσαφένιες και τραγανές που όμως ο μπακαλιάρος δεν φαινόταν τόσο. Για να ολοκληρωθεί και αυτός ο γύρος χοχλιοί με βλίτα και κολοκύθια. Φεύγοντας από το ¡Topa! ένα πράγμα είχαμε σίγουρο: ότι θα επιστρέψουμε ξανά. Ο καθένας για τους δικούς τους λόγους και όλοι μαζί για την ωραία, χαλαρή, παρεϊστικη ατμόσφαιρα του. Και όπως είπε και μια φίλη: «Είναι ωραίο που η έννοια της διασκέδασης μπήκε ανάμεσα σε δύο ισπανικά θαυμαστικά».
Info Φωκίωνος Νέγρη 43, Κυψέλη, τηλ. 2108660889
Διαβάστε επίσης:
Ήπειρος: Ένα μαγέρικο στην Βαρβάκειο
from cantina.protothema.gr https://ift.tt/3LlnipT
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου