
Μπορεί οι χασαποταβέρνες να σπανίζουν στις μέρες μας, όμως υπάρχουν μερικές που επέζησαν και τις συναντούμε κυρίως στα περίχωρα της Αττικής. Μία από αυτές είναι ο
Κριεκούκης –στα αρβανίτικα σημαίνει κοκκινομάλλης– που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Μάνδρας. Πρωτολειτούργησε το 1969 από τον Θεόφιλο Κριεκούκη, ο οποίος μάλιστα εξέτρεφε και τα δικά του ζώα στην περιοχή. Αργότερα την ανέλαβε ο γιος του Χρήστος και πλέον έχει περάσει στα χέρια της τρίτης γενιάς, στον εγγονό Θεόφιλο. Όταν επισκεφθείτε τον Κριεκούκη, θα ξεκινήσετε με τυροπιτάρια, κολοκυθάκια τηγανητά και, φυσικά, τζόλια, τα παραδοσιακά αρβανίτικα ζυμαρικά (γκόγκες) που μοσχοβολούν βούτυρο.

Το ζουμερό συκώτι είναι μια καλή εισαγωγή για την κρεατοφαγία που θα ακολουθήσει. Παϊδάκια αρνίσια, αλλά και προβατίνας, κοκορέτσι, κοντοσούβλι –τα βάζουν καθημερινά στη σούβλα–, μπριζόλα μοσχαρίσια, αλλά και χοιρινή τεραστίων διαστάσεων, καθώς και κρέατα ωρίμασης. Όλα κόβονται την ώρα που θα τα ζητήσετε, δίπλα στο κρεοπωλείο τους, και ψήνονται με μαεστρία στα κάρβουνα. Εννοείται πως προτού φύγετε ψωνίζετε κρέατα για το σπίτι, από δίπλα, αλλά κάνετε και μια στάση για να δείτε τον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης, έργο του Τσίλλερ, μια μικρογραφία της Μητρόπολης Αθηνών, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι.
Info Στρατηγού Ν. Ρόκκα 76, Μάνδρα, τηλ.: 210 5558328
Η συνταγή του Κριεκούκη Ένα από τα πιάτα που οπωσδήποτε πρέπει να δοκιμάσετε στη συγκεκριμένη χασαποταβέρνα είναι τα τζόλια, τα παραδοσιακά αρβανίτικα ζυμαρικά. Αναλυτικά η συνταγή:
Υλικά (Μερίδες: 4) 500 γρ. αλεύρι σταρένιο λίγο ε.π. ελαιόλαδο νερό όσο πάρει 100 γρ. ξηρή μυζήθρα 50 γρ. φρέσκο βούτυρο λίγο αλάτι
Διαδικασία Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε. Προσθέτουμε σιγά-σιγά νερό, ώστε η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια. Όταν έχουμε ένα λείο, εύπλαστο ζυμάρι που ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ, σταματάμε και το αφήνουμε στην άκρη σε αλευρωμένη επιφάνεια να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Στη συνέχεια κόβουμε το ζυμάρι σε ίσα κομμάτια και πλάθουμε σε μακρύ κορδόνι με πάχος όσο το δάχτυλό μας. Με ένα μαχαίρι κόβουμε το κάθε κορδόνι σε κομμάτια των περίπου 2 εκ., τα οποία πασπαλίζουμε με αλεύρι για να μην ξεραθούν και κολλήσουν. Έπειτα τα περνάμε ένα-ένα πάνω από έναν τρίφτη, στο ψιλό μέρος του, και με το δάχτυλό μας τα κυλάμε ώστε να πάρουν το χαρακτηριστικό σχήμα. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα τζόλια και τα αφήνουμε για 25'. Φροντίζουμε να ανακατεύουμε συνέχεια γιατί φουσκώνει το νερό. Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα, στρώνουμε μια στρώση από ζυμαρικά σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με ξηρή μυζήθρα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα ζυμαρικά. Παράλληλα, σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε λίγη μυζήθρα μέχρι να ροδίσει. Περιχύνουμε με αυτό τα μακαρόνια και σερβίρουμε.
Tips: Αν θέλουμε να τα κάνουμε πιο ελαφριά, αντί για βούτυρο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο
from cantina.protothema.gr https://ift.tt/4pPShaZ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου