- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Μέσω του Let’s Ferry μπορείτε να κλείσετε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για όλους τους Ελληνικούς προορισμούς, με όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, τα δημοφιλή Ιταλικά λιμάνια καθώς και άλλους επιλεγμένους προορισμούς της Μεσογείου! Το Let’s Ferry δεν επιβάλει καμία έξτρα χρέωση για την έκδοση των εισιτηρίων. Παρέχεται η δυνατότητα αποστολής εισιτηρίων οπουδήποτε στον κόσμο μέσω Κούριερ.
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές

Χάχλα και τραχανάς ως γαστρονομική μνήμη
Στη Λέσβο, η χάχλα δεν είναι απλώς τροφή. Είναι μέθοδος, τελετουργία, σιωπηλή μαρτυρία ενός πολιτισμού που έμαθε να μετατρέπει την ανάγκη σε δημιουργία. Ο πασίγνωστος τραχανάς, ή τραχανός όπως αποκαλείται στο νησί, αναδιαμορφώνεται εδώ με τρόπο μοναδικό -πλάθεται σε μικρές κούπες, οβάλ ή στρογγυλές, που γίνονται φορητά δοχεία τροφής και ζωής. Αυτές οι μικρές κούπες του τραχανά, οι χάχλες, συνάντησαν την ανάγκη με αξιοθαύμαστη επινοητικότητα. Σε άλλα μέρη του νησιού, τα πλάθουν σε σχήμα μικρών πιτών και τα ονομάζουν πτάρια ή πταρέλια, ενώ σε άλλα, τους δίνουν τη μορφή πάπιας, δημιουργώντας τις παπίνες. Τα σχήματα δεν είναι τυχαία -υπηρετούν την ανάγκη για εύκολη μεταφορά στα χωράφια, για ένα πρόχειρο γεύμα στη βάρκα, για ένα θρεπτικό κολατσιό στο σχολείο.
Tραχάνισμα: Η ιεροτελεστία της φωτιάς και της υπομονής
Η παρασκευή του τραχανού στη Λέσβο αποτελούσε μια μικρή γιορτή συλλογικότητας, ένα τελετουργικό φωτιάς, κόπου και σοφίας. Σε χάλκινα, καλά γανωμένα καζάνια, πάνω σε δυνατή φωτιά, έβραζε το ξινόγαλο, περιμένοντας να υποδεχθεί «την κουρκούτη» -το χοντροαλεσμένο σιτάρι που θα του έδινε υπόσταση. Τότε άρχιζε το τραχάνισμα, το επίμονο ανακάτεμα με το τραχανιστήρι ή κόπανο, ένα μεγάλο ξύλο από κερασιά, σμιλεμένο σε σχήμα «Τ». Η διαδικασία απαιτούσε μυϊκή δύναμη, γι' αυτό συνήθως αναλάμβαναν οι άντρες, οι λεγόμενοι τραχανατζήδες. Η στιγμή που το τραχανιστήρι στεκόταν όρθιο στο μείγμα, σηματοδοτούσε την επιτυχία: ο τραχανός είχε αποκτήσει την απαιτούμενη πυκνότητα. Η ιεροτελεστία συνεχιζόταν με το χάραγμα ενός σταυρού στην επιφάνεια της ζύμης, μια συμβολική κίνηση προστασίας και ευλογίας. Το μείγμα σκεπαζόταν με ένα λεπτό βρεγμένο τουλπάνι ή τουλουπάνι, για να μην σχηματίσει κρούστα και «ξεκουραζόταν» ολονυκτίς, παραδομένο στην αγκαλιά του χρόνου.
Η μεταμόρφωση: Όταν ο καιρός και ο τόπος γίνονται γεύση
Πριν ακόμη χαράξει, ξεκινούσε το πλάσιμο των χαχλών ή η δημιουργία του «τριφτού» τραχανού. Το μείγμα περνούσε από το χοντρό κόσκινο, το σταρικό ή σταρκό, με κινήσεις που απαιτούσαν εμπειρία και επιδεξιότητα. Το άπλωμα του τραχανά, κρίσιμο στάδιο της διαδικασίας, γινόταν με προσοχή σχεδόν καλλιτεχνική. Συχνά, τοποθετούσαν τις χάχλες πάνω σε ξερά στάχυα σιταριού -τις «αράπες»- ή πάνω σε αρωματικά βότανα όπως αρμπαρόριζα, ρίγανη και ματζουράνα, που χάριζαν στο τελικό προϊόν τη χαρακτηριστική τους ευωδιά. Και πάλι, ένας σταυρός σχηματιζόταν με τραχανό, αυτή τη φορά για να ευλογηθεί το στέγνωμα. Τρεις ημέρες κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο της Λέσβου, και οι χάχλες ήταν έτοιμες να αποθηκευτούν σε μεγάλα πήλινα κιούπια, τις σφίδες, ή σε υφασμάτινα σακούλια. Εκεί θα διατηρούνταν για ολόκληρο τον χρόνο, μια πολύτιμη παρακαταθήκη τροφής και πολιτισμικής μνήμης. Η χάχλα στη φωτιά: Η γεύση της θράκας και του κρασιού Οι χάχλες δεν ήταν μόνο λύση για τις ώρες εργασίας στην ύπαιθρο. Στις μακριές νύχτες του χειμώνα, έβρισκαν τη θέση τους δίπλα στη φωτιά και την οικογενειακή συντροφιά. Τις έψηναν για λίγο στη θράκα, τις βουτούσαν σε κόκκινο κρασί και τις απολάμβαναν -μια απλή αλλά βαθιά απόλαυση που συνδύαζε τη ζεστασιά της εστίας με τη γεύση της γης.
from cantina.protothema.gr https://ift.tt/rBAg72M
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου