Φτιάχνουμε ταραμά με νωπά αυγά ψαριών: Η συνταγή βήμα – βήμα

Μέσω του Let’s Ferry μπορείτε να κλείσετε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για όλους τους Ελληνικούς προορισμούς, με όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, τα δημοφιλή Ιταλικά λιμάνια καθώς και άλλους επιλεγμένους προορισμούς της Μεσογείου! Το Let’s Ferry δεν επιβάλει καμία έξτρα χρέωση για την έκδοση των εισιτηρίων. Παρέχεται η δυνατότητα αποστολής εισιτηρίων οπουδήποτε στον κόσμο μέσω Κούριερ.

Ιταλία: Η γεύση της άνοιξης σε 5 food festivals

Η αποθέωση της τοπικής γαστρονομίας ως γνωστόν δεν περιορίζεται ανά περιοχή, ούτε γνωρίζει εποχή στην Ιταλία. Εκλεκτές γηγενείς γεύσεις και νοστιμότατα τοπικά προϊόντα, δώρα της φύσης και δημιουργήματα παραγωγών που φέρουν περήφανα παραδόσεις και τεχνικές αιώνων στο σήμερα, αποτελούν τα βασικά συστατικά μιας από τις κορυφαίες κουζίνες παγκοσμίως, συντηρώντας και διαιωνίζοντας το μύθο και το status της Ιταλίας ως έναν ασυναγώνιστο γαστρονομικό προορισμό. Με κάθε περιοχή να συμμετέχει με τους δικούς της γευστικούς θησαυρούς στη γαστρονομική ταυτότητα της χώρας, αλλά και να αποτελεί ταυτόχρονα ένα ξεχωριστό κεφάλαιο παραδοσιακών συνταγών, προϊόντων, πιάτων, γλυκών και κρασιών που αποζημιώνει απολαυστικά κάθε επισκέπτη, η Τοσκάνη δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Στη φημισμένη περιοχή της κεντρικής Ιταλίας με τη σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά, αφενός θα μαγευτείτε από τις εκθαμβωτικές αναγεννησιακές πόλεις, τα λαμπρά μνημεία που τις στολίζουν, τα κουκλίστικα μεσαιωνικά χωριά και την πανέμορφη φύση με καταπράσινους απαλούς λόφους, τα ψιλόλιγνα κυπαρίσσια κατά μήκος των επαρχιακών δρόμων και τα ατέλειωτα αμπέλια που δίνουν τα διάσημα κρασιά Chianti, Montepulciano και Brunello. Αφετέρου, θα μυηθείτε σε πλούσιες, ρουστίκ γεύσεις, όπως η περίφημη Βistecca alla Fiorentina -το πεντανόστιμο t bone από την ράτσα Chianina που φτάνει σε βάρος το ενάμισι κιλό-, ο κοκκινιστός πατσάς Τrippa ala Fiorentina, η πληθωρική σούπα Ribollita, το τυρί Pecorino που απογειώνει την pasta alla carbonara, τα θεσπέσια Prosciutti, το πολύ ιδιαίτερο Finocchiona -σαλάμι με σπόρους μάραθου-, η δυσεύρετη άσπρη και μαύρη τρούφα και τα τραγανά μπισκότα Cantucci που βουτηγμένα στο γλυκό κρασί Vin Santo αποτελούν ένα τέλειο επιδόρπιο. Με κάθε γεύση ν΄αποτελεί και μια γιορτή για τον ουρανίσκο ντόπιων και επισκεπτών, και με την άνοιξη να προσφέρει απλόχερα τα δώρα της γης που οι ντόπιοι θα αναδείξουν με τη μαγειρική τους δεινότητα ή τη ζαχαροπλαστική τους δημιουργικότητα, τα παρακάτω φεστιβάλ μας καλούν να γνωρίσουμε εξαιρετικά τοπικά προϊόντα και γεύσεις, δίνοντάς μας έναν ακόμη νόστιμο λόγο να επισκεφθούμε τα αυθεντικά, μεσαιωνικά χωριά της γραφικής Τοσκάνης.

Γεύση Ιταλίας

Mostra Mercato del Tartufo Marzuolo - Εμπορική Έκθεση της τρούφας Marzuolo, Cigoli

Επιβλέποντας την κοιλάδα του Άρνου, το τοσκανέζικο μεσαιωνικό χωριό Cigoli οφείλει τη φήμη του απ΄τη μια στον σπουδαίο ζωγράφο και αρχιτέκτονα Ludovico Cardi, του οποίου τα έργα συναντά κανείς στο μουσείο του γειτονικού San Miniato, στις εκκλησίες της γύρω περιοχής και σε πολλά μουσεία της Φλωρεντίας και της Ευρώπης, απ΄την άλλη στην πανάκριβη, λευκή κυρίως τρούφα που συλλέγεται στην περιοχή, τη «βασίλισσα» όπως θεωρείται, των σπάνιων μανιταριών. Με το βιβλίο Guinness να καταγράφει ότι εδώ βρέθηκε το 1954 η μεγαλύτερη λευκή τρούφα με το βάρος ρεκόρ των 2,52 κιλών, οι κάτοικοι δεν χάνουν ευκαιρία να τιμούν τα σπάνια υπόγεια μανιτάρια με ποικίλα φεστιβάλ όλο το χρόνο. Η άνοιξη ανήκει σε ένα από τα τρία είδη τρούφας που απαντώνται στην περιοχή του San Miniato, τη λεγόμενη «Marzuolo», από τον μήνα Μάρτιο -Marzo στα ιταλικά-, οπότε και απαντάται στα γύρω δάση της Σιένας. Το συγκεκριμένο μικρού μεγέθους είδος με το έντονο άρωμα και τη μακρά γεύση, θεωρείται το νεότερο αδερφάκι της περίφημης λευκής τρούφας Bianco Pregiato, γι΄αυτό και συχνά αποκαλείται Bianchetto. Πριν λοιπόν το καλοκαίρι και τις θερινές τρούφες «scorzone», το Cigoli μεταμορφώνεται σε χωριό γεύσης και το φετινό 23o φεστιβάλ Mostra Mercato del Tartufo Marzuolo υπόσχεται για το Μάρτιο ένα πλούσιο πρόγραμμα με events αφιερωμένα στον πολύτιμο μύκητα. Οι επισκέπτες θα μυηθούν στα χαρακτηριστικά που κάνουν την υπόλευκη αυτή τρούφα μοναδική, στον τρόπο μαγειρέματός της, θα αγοράσουν τοπικά κρασιά και ελαιόλαδο, θα παρακολουθήσουν επιδείξεις αναζήτησης της «marzuolo» από εκπαιδευμένα σκυλιά και βέβαια θα δοκιμάσουν εξαιρετικά πιάτα της τοπικής κουζίνας με βάση το σταρ προϊόν στα εστιατόρια και τις τρατορίες του χωριού. Παράλληλα με το Φεστιβάλ Tartufo Marzuolo, το Cigoli θα φιλοξενεί για 18η συνεχή χρονιά και σε τρία διαφορετικά σημεία, την έκθεση Mostra di Modellismo Feroviario, με δώδεκα μοντέλα στατικών και κινούμενων αμαξοστοιχιών διαφόρων εποχών και μεγεθών, να συμπληρώνουν με πρωτότυπο τρόπο την ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία.

Sagra della Sportella - Γιορτή της Sportella, Rio nell'Elba

Το νησί ‘Ελβα, το πρώτο σε μέγεθος για το αρχιπέλαγος της Τοσκάνης και τρίτο για την Ιταλία, αποτελούσε ανέκαθεν ένα σεντούκι θησαυρού γεμάτο συναρπαστικές ιστορίες, παραδόσεις και θρύλους της περιοχής. Ένας από τους πιο ρομαντικούς φέρνει κοντά τους ερωτευμένους νέους, τα ανοιξιάτικα γλυκά και το μοναστικό Ερημητήριο της Santa Caterina, όπου γιορτάζονταν το θαύμα της εμφάνισης της Αγίας Αικατερίνης τη Δευτέρα του Πάσχα. Τη συγκεκριμένη μέρα όμως αναβιώνει και το αποκαλούμενο έθιμο της sportella, ένα παγανιστικό τελετουργικό που συνδέεται με την άνοιξη και τη γονιμότητα. Η ιστορία θέλει τα μεσαιωνικά χρόνια, τότε που ένας νέος δεν διανοούνταν να προσεγγίσει μια νεαρή κοπέλα χωρίς να προκληθεί σκάνδαλο, να περιμένει ως την Κυριακή των Βαΐων, οπότε θα μπορούσε να προσφέρει σ΄εκείνη που επιθυμούσε, ένα καλάθι με λουλούδια που περιείχε και το παραδοσιακό γλυκό «Ceremito», ένα είδος τσουρεκιού με μέλι, καρύδια και αρώματα πορτοκαλιού. Αν η κοπέλα έτρεφε το ίδιο ρομαντικό ενδιαφέρον για τον νεαρό, τότε με τη σειρά της θα του προσέφερε το Πάσχα το έτερο πασχαλινό γλυκό του νησιού Elba, την περίφημη «Sportella», δεμένη με κορδέλα και ευλογημένη από ιερέα. Μόνο τότε οι δύο νέοι θα μπορούσαν για πρώτη φορά να συναντηθούν τη Δευτέρα του Πάσχα και να περάσουν λίγο χρόνο μαζί στο Ερημητήριο της Αγίας Αικατερίνης, δοκιμάζοντας τα γλυκά που αντάλλαξαν. Με το έθιμο να αντέχει στο πέρασμα των αιώνων και την παμπάλαια συνταγή της Sportella να μετουσιώνεται σε πραγματική δήλωση τρυφερότητας και έρωτα, αλλά και το χαρακτηριστικότερο πασχαλινό γλυκό του νησιού, η La Sagra della Sportella εξακολουθεί να γιορτάζεται σαν μονοήμερο ανοιξιάτικο φεστιβάλ, πάντα τη Δευτέρα του Πάσχα. Είναι μια υπέροχη ευκαιρία για να βρεθεί κανείς σε μια από τις ωραιότερες τοποθεσίες του νησιού, τους διάσημους κήπους Orto dei Semplici στη θέση του μεσαιωνικού ερημητηρίου, και βέβαια να δοκιμάσει το γλυκό αυτό αρτοσκεύασμα που περιέχει αλεύρι, ζάχαρη, γάλα, βούτυρο, αυγά, ξύσμα λεμονιού και σπόρους γλυκάνισου, πάντα σε σχήμα πετάλου με διασταυρωμένες άκρες.

Fiesta del carciofo - Φεστιβάλ αγκινάρας, Chiusure

Carciofi alla romana, Carciofi alla Giudia, corciofi ritti alla Toscana. Με όποιο τρόπο κι αν τις μαγειρεύουν, το βέβαιο είναι ότι οι Ιταλοί έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στις αγκινάρες, απολαμβάνοντας το ανοιξιάτικο λαχανικό είτε μαγειρεμένο σε ταψί κατά τη ρωμαϊκή παράδοση, είτε τηγανισμένες ολόκληρες όπως συνηθίζονταν στις οστερίες του Εβραϊκού γκέτο είτε γεμισμένες με παντσέτα, σκόρδο και μυρωδικά όπως προστάζει η κουζίνα της Τοσκάνης. Πάντα όμως σύμφωνα με τις αξίες της cucina povera, που έβρισκε τον τρόπο οι ταπεινές συνταγές να αξιοποιούν όλα τα διαθέσιμα των ιταλικών νοικοκυριών, στην προκειμένη πετώντας μόνο τα εξωτερικά πολύ σκληρά φύλλα της αγκινάρας. Ιδιαιτέρα δημοφιλής είναι η ποικιλία «Mammole», μεγάλες και σφαιρικές, των οποίων η γεύση αναδεικνύεται από το φρέσκο ελαιόλαδο και τη μέντα που στην Ιταλία οι σεφ αγαπούν να παντρεύουν με τις ανοιξιάτικες carciofi. Στα νότια μάλιστα της Σιένα, στο κρυμμένο ανάμεσα στους απαλούς λόφους και τα πανέμορφα δάση της περιοχής Crete Senesi χωριό Chiusure, διοργανώνεται κάθε χρόνο στα τέλη Απριλίου ένα φεστιβάλ αφιερωμένο αποκλειστικά στις αγκινάρες και τις συνταγές τους. Αφού θαυμάσετε το επίκεντρο του χωριού, το Αββαείο των Βενεδεκτίνων μοναχών Abbazia di Monte Oliveto κι αφού απολαύσετε τη μαγευτική θέα πέρα από τα ψηλόλιγνα κυπαρίσσια της Τοσκάνης στο Crete Seneri, θα τριγυρίσετε στους πάγκους του φεστιβάλ με ένα χάρτινο χωνάκι τηγανιτές μπουκιές αγκινάρας, θα πάρετε μέρος σε εργαστήρια μαγειρικής για όλη την οικογένεια και φυσικά θα συμμετέχετε στο καθιερωμένο δείπνο Cena del Carciofo δοκιμάζοντας τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα με βάση τις αγκινάρες της νέας σοδειάς.

Festival della fragola - Φεστιβάλ φράουλας, Terricciola

Μια έκρηξη χρωμάτων, αρωμάτων και γεύσης αποτελεί το καθιερωμένο πλέον ραντεβού των φίλων του αγαπημένου φρούτου, που έχει συνδεθεί με την άφιξη του καλοκαιριού. Κατακόκκινες και λαχταριστές, fragοle και fragoline ντύνουν στα κόκκινα την αρχαίων Ετρουσκικών καταβολών πόλη Terricciola, δίνοντάς μας την ιδανική αφορμή για να εξερευνήσουμε την Επαρχία της Πίζα και να βρεθούμε στην καρδιά της κοιλάδας Era, του λεγόμενου «αγρού των ηλιοτρόπιων». Το χαρακτηριστικότερο προϊόν της περιοχής γιορτάζεται με το δικό του φεστιβάλ στα τέλη Μαΐου, προσελκύοντας μικρούς και μεγάλους στους πάγκους με τα φρέσκα φρούτα, τις χειροποίητες μαρμελάδες, τις νοστιμότατες crostate di fragole και τα δροσερά σορμπέ και προσκαλώντας τους να διασκεδάσουν με συναυλίες και μουσικά δρώμενα. Το πλούσιο πρόγραμμα συμπληρώνουν δοκιμές παραδοσιακών πιάτων και των περίφημων τοπικών κρασιών Chianti Riserva DOCG και Rosso Toscano, μια μικρή τουριστική έκθεση που προβάλει την περιοχή και μια υπαίθρια αγορά αντικών και χειροτεχνημάτων που θα καταλαμβάνει τα γραφικά, λιθόστρωτα σοκάκια της σχετικά άγνωστης αλλά ιδιαίτερα γοητευτικής Terricciola.

Sagra della ciliegia - Γιορτή των κερασιών, Lari

Το μεσαιωνικό διαμάντι των λόφων της Πίζας, που λάμπει με τα κιτρινωπά, μελί και σωμών ιστορικά κτίσματα και το εντυπωσιακό, καλοδιατηρημένο κάστρο του Castello dei Vicari μέσα στο καταπράσινο τοπίο, μας προσκαλεί και φέτος στο ετήσιο φεστιβάλ που γιορτάζει ένα από τα σύμβολα της περιοχής, τα ολόγλυκα ΠΓΕ κεράσια του Lari. Η παραγωγή κερασιών στους λόφους γύρω από την Πίζα και πιο συγκεκριμένα στο μεσαιωνικό αυτό χωριό, έχει ρίζες αιώνων, με γραπτά ντοκουμέντα να στοιχειοθετούν την καλλιέργειά τους ήδη από τον 16ο αιώνα, ενώ ακόμη εντυπωσιακότερο είναι το γεγονός ότι εδώ παράγονται 14 γηγενείς ποικιλίες. Κάποιες, χάρη στην ιδιαίτερα γλυκιά γεύση και τα μοναδικά οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά, θεωρούνται οι κορυφαίες της Ιταλίας. Το παραδοσιακό φεστιβάλ διεξάγεται μεταξύ τέλους Μαΐου και αρχών Ιουνίου, ενώ στις δύο εβδομάδες που διαρκεί περιλαμβάνει μια σειρά από γαστρονομικά και πολιτιστικά δρώμενα, που αναδεικνύουν τη μοναδικότητα αυτού του πανέμορφου κομματιού της τοσκανικής γης. Πέρα από την επίσημη έκθεση-αγορά τροφίμων και οίνων, πάγκοι ντόπιων παραγωγών καταλαμβάνουν την κεντρική πλατεία, συνθέτοντας ένα υπέροχο, ζωηρόχρωμο σκηνικό με καλάθια γεμάτα τραγανά, γυαλιστερά, κατακόκκινα κεράσια. Καλλιτεχνικά events, φολκρόρ εκδηλώσεις και μουσική προσθέτουν μια ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική διάσταση στην εμπειρία, που κορυφώνεται με την απονομή του βραβείου του Χρυσού Κερασιού, στον παραγωγό που κατάφερε να παρουσιάσει τα κεράσια με τα κορυφαία ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αν μη τι άλλο, μια επίσκεψη στον πάγκο του θα σας αποζημιώσει γευστικά για το ταξίδι στην καρδιά της τοσκανέζικης εξοχής. Διαβάστε επίσης: Panzerotti του Luini: Το απόλυτο street food στο Μιλάνο  

from cantina.protothema.gr https://ift.tt/PA3BERg

Σχόλια