Κέικ με αλμυρή καραμέλα, καρύδια και αχλάδια ποσέ

Μέσω του Let’s Ferry μπορείτε να κλείσετε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για όλους τους Ελληνικούς προορισμούς, με όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, τα δημοφιλή Ιταλικά λιμάνια καθώς και άλλους επιλεγμένους προορισμούς της Μεσογείου! Το Let’s Ferry δεν επιβάλει καμία έξτρα χρέωση για την έκδοση των εισιτηρίων. Παρέχεται η δυνατότητα αποστολής εισιτηρίων οπουδήποτε στον κόσμο μέσω Κούριερ.

Τρύγος στη Σάμο: Μια μακραίωνη, γλυκιά τελετουργία

Φτάσαμε στην εποχή του τρύγου. Όπως για κάθε περιοχή που έχει αμπέλια, έτσι και για τη Σάμο, η εποχή αυτή έχει μεγάλη ιστορία. Άλλωστε το νησί φημίζεται για το καλό κρασί του. Άλλοτε χειρωνακτική εργασία, ο τρύγος του «άσπρου μικρόρωγου μοσχάτου» αποτελεί μια μακραίωνη, γλυκιά τελετουργία που θυμούνται οι μεγάλοι και διηγούνται στους νεώτερους, καθώς τα πράγματα έχουν εδώ και καιρό απλοποιηθεί με τα μηχανήματα. Οι ευχές του τρύγου Από τα πολύ παλιά χρόνια η κυρίαρχη ευχή του τρυγητού είναι «Χίλια γομάρια». Τι ήταν το γομάρι; Ένα φορτίο 133 κιλών περίπου από σταφύλι μοσχάτο, κομμένο με το ειδικό μαχαιράκι με ξύλινη λαβή και κυρτή λεπίδα, που το ονόμαζαν κατσούνι. Άλλες σαμιώτικες ευχές ήταν «τα μ’ σά θ’ κά σ» ή… «χίλιες ευχές να σ’ ακ’λουθάνι». Ένα πανηγύρι χαράς Η εποχή του τρύγου ήταν γεμάτη χαρούμενα πρόσωπα. Αντρες και γυναίκες αλλά και παιδιά βοηθούσαν, ο καθένας με τον τρόπο του. Πολύς κόπος και ιδρώτας αλλά και τραγούδια, πειράγματα και ευχές. Όλοι έκοβαν σκυμμένοι και μόνο οι «κουβαλητάδες», τρέχοντας ανάμεσα στα κλήματα, άδειαζαν τα κοφίνια. Ο πιο έμπειρος ήταν αυτός που πήγαινε μπροστά απ’ όλους, διάλεγε τα ώριμα σταφύλια και τα έβαζε κάτω-κάτω στα σακιά «για να βγει ο βαθμός καλός». Όταν το «γομάρι» ήταν έτοιμο, ξεκινούσε το γαϊδούρι για την πρώτη στράτα και φώναζε το αφεντικό στον αγωγιάτη «τα μάτια σ’ τέσσιρα, μη χάσουμι το γράδο»… Φτάνοντας στο σήμερα Πολλά έχουν αλλάξει από τότε. Η «Ένωση» που ιδρύθηκε το 1934, το 2016 έγινε «Ενιαίος Συνεταιρισμός». Η χειρωνακτική εργασία μειώθηκε. Το γαϊδουράκι αντικαταστάθηκε από αγροτικά οχήματα κι η συγκέντρωση και παραλαβή των σταφυλιών γίνεται σε σύγχρονο Οινοποιείο. Όμως ο κόπος, το «κατσούνι», η γιορτινή διάθεση των τρυγητάδων, η αυθεντική ποικιλία του σαμιώτικου μοσχάτου κι ο δημιουργικός ξεσηκωμός όλου του χωριού για τον τρύγο, έχουν μείνει ίδια! Όπως και η αδιαμφισβήτητη ποιότητα των σαμιώτικων κρασιών, ονομαστών σε όλον τον κόσμο. Τρύγος 2021 στη Σάμο: Ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς Στις 4 Αυγούστου ξεκίνησε ο τρύγος στη Σάμο και τώρα συνεχίζεται στις ημιορεινές περιοχές του νησιού, για να περάσει σε λίγες μέρες και στις ορεινές. Όλα δείχνουν πως η χρονιά θα κυλήσει εξαιρετικά. Η οινική παραγωγή αναμένεται να είναι ποιοτικά και ποσοτικά πολύ καλή και να υπερκαλύψει τις ανάγκες της αγοράς. Χαρακτηριστικά της φετινής χρονιάς, η αύξηση της σταφυλικής παραγωγής κατά 15% και η εκλεκτή ποιότητα των σταφυλιών. Οι ακραίες καλοκαιρινές θερμοκρασίες και ο καύσωνας δεν φάνηκαν να επηρεάζουν την παραγωγή καθώς τα δροσερά μελτέμια του Αιγαίου και η επαρκής υγρασία του εδάφους, λειτούργησαν αντισταθμιστικά. Οι ικανοποιητικοί βαθμοί σακχάρων στα σταφύλια, ευνοούν την οινοποίηση των γλυκών οίνων του Συνεταιρισμού. Τα ξηρά κρασιά έχουν ικανοποιητική οξύτητα και εξαιρετικό αρωματικό χαρακτήρα, ενώ στη νέα σειρά των φυσικών οίνων τα σταφύλια βιολογικής και βιοδυναμικής καλλιέργειας από επιλεγμένους αμπελώνες, είναι άριστης ποιότητας. Τι κάνει τη «διαφορά» στο σαμιώτικο κρασί; Η εξαιρετική ποικιλία του Άσπρου Μοσχάτου Σάμου κυριαρχεί στο 98% του σαμιακού αμπελώνα. Αν και οι αμπελώνες του νησιού είναι δύσβατοι, άνυδροι και άγονοι – ειδικά στο ορεινό κομμάτι τους- η διαρκής ενασχόληση και το μεράκι των αμπελουργών τα έχουν μετατρέψει σε πραγματικούς θησαυρούς οινοπαραγωγής. Οι διαμορφωμένοι αμφιθεατρικά πατρογονικοί αμπελώνες καταδεικνύουν τη μακρά οινοπαραγωγική παράδοση του νησιού και εξασφαλίζουν στο μοσχάτο σταφύλι, αργή και σταθερή ωρίμανση, μέχρι να αποκτήσει πολύ υψηλούς βαθμούς σακχάρων και να εμπλουτιστεί με τα αρώματα της σαμιώτικης γης. Η αμπελοκαλλιέργεια στις πεζούλες αποτελεί μια ιδιαίτερα δύσκολη και χειρωνακτική παραδοσιακή αμπελουργική πρακτική, που δίνει πολύ χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις αλλά σταφύλι εξαιρετικής ποιότητας, συνεισφέροντας έτσι στη δημιουργία των μοναδικών σαμιώτικων κρασιών. Ποιο είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας των σαμιώτικων κρασιών; Είναι το μικροκλίμα που δημιουργείται χάρη στο γεωφυσικό ανάγλυφο και τη βλάστηση του νησιού, το εξαιρετικό δυναμικό της ποικιλίας και η αγάπη, το μεγάλο «μεράκι» των Σαμίων καλλιεργητών. Δείτε επίσης: Άνοιξε και πάλι τις πόρτες του το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ Δύο ακόμη χρυσά βραβεία για τα κρασιά του Συνεταιρισμού της Σάμου Νάουσα: Πείραμα με παλαίωση κρασιού μέσα σε ποτάμι

from www.olivemagazine.gr https://ift.tt/2WzvV1s

Σχόλια