Μέσω του Let’s Ferry μπορείτε να κλείσετε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για όλους τους Ελληνικούς προορισμούς, με όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, τα δημοφιλή Ιταλικά λιμάνια καθώς και άλλους επιλεγμένους προορισμούς της Μεσογείου! Το Let’s Ferry δεν επιβάλει καμία έξτρα χρέωση για την έκδοση των εισιτηρίων. Παρέχεται η δυνατότητα αποστολής εισιτηρίων οπουδήποτε στον κόσμο μέσω Κούριερ.

Πράσο: 20 συνταγές από πίτες και μαγειρευτά μέχρι σούπες, με το λαχανικό που νοστιμίζει τα πάντα

Πράσο

Με γλυκιά γεύση και πολλά θρεπτικά συστατικά, το πράσο είναι σημαντικό στοιχείο μιας ισορροπημένης διατροφής, αλλά και συστατικό που δίνει ιδιαίτερη γεύση στα πιάτα μας. praso

Το πράσο και η καταγωγή του

Έχει καταγωγή από τη Μέση Ανατολή και χώρες της ανατολικής Μεσογείου -έχουν βρεθεί τοιχογραφίες με αυτά στην Αίγυπτο που χρονολογούνται από το 2000 π.Χ- και έγινε ευρέως γνωστό στην Ευρώπη χάρη στους Ρωμαίους. Μάλιστα, αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τον Νέρωνα που το απολάμβανε μαγειρεμένο σε σούπα με σκοπό να διατηρεί τη... φωνή του! Στην αρχαία Ελλάδα προσδιόριζε τη φυτοκομία, απόδειξη ότι στον Όμηρο συναντάμε τον όρο «πρασιά». Ο Ιπποκράτης διατεινόταν ότι είχε ευεργετικές ιδιότητες ενάντια στο κρυολόγημα και το βήχα, ενώ οι σκλάβοι της Αιγύπτου το έτρωγαν για να έχουν δύναμη και αντοχή στο χτίσιμο των πυραμίδων. Στο Βυζάντιο ήταν πρωταγωνιστής σε πολλά και παράξενα πιάτα, κυρίως ως γέμιση σε κρέας. Τυγχάνει μεγάλης εκτίμησης και στην Ουαλία, όπου αποτελεί ένα από τα εθνικά σύμβολα και έχει αναφερθεί σε έργα ακόμα και του Σαίξπηρ. praso1

Τι μάς προσφέρει το πράσο

Με πρώτα ξαδέρφια του το κρεμμύδι και το σκόρδο, το πράσο είναι εξαιρετική πηγή μαγγανίου και διαιτητικών ινών, ενώ περιέχει και ελάχιστες θερμίδες! Επιπλέον, είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β6 και C, φυλλικό οξύ, σίδηρο και ασβέστιο. Βοηθά στις παθήσεις των νεφρών, την αρθρίτιδα και την αρτηριοσκλήρωση και κάνει καλό στην καρδιά, αλλά και στο βήχα με τον χυμό του να θεραπεύει φαρυγγίτιδες και λαρυγγίτιδες. Tip: Βράζεις λίγες ροδέλες πράσου και προσθέτεις στο αφέψημα λίγο μέλι. Αυτό το φάρμακο θα σας ανακουφίσει! Να ξέρεις ότι έχει και αφροδισιακές ιδιότητες! Ποικιλίες και συνταγές Στην Ελλάδα καλλιεργούνται αρκετές ποικιλίες, με κυριότερες τα πράσα Άργους, Αρτάκης και τα καλέμια, ενώ τα γιγάντια Ιταλίας είναι τα πρώτα σε εισαγωγή. praso2 Το πράσο κάνει καλή παρέα στο χοιρινό, ειδικά αν το συνοδεύουν σέλινο και λεμόνι. Μπορεί να αντικαταστήσει επάξια το σπανάκι και αντί για σπανακόρυζο να φτιάξεις πρασόρυζο. Δοκίμασε το επίσης γιαχνί, σε πίτες, σε τάρτες και θρεπτικές σούπες. Τα φύλλα του πράσου χρησιμοποιούνται συνήθως σε ζωμούς λαχανικών και, φυσικά, στο μπουκέ γκαρνί. Τρώγεται επίσης ωμό σε σαλάτες, αλλά και τηγανητό ως γαρνιτούρα σε σούπες και όσπρια. Στην Κρήτη θα το συναντήσετε να κάνει παρέα και με ψάρια. διαφορετικές συνταγές με πράσο Λαζάνια με πράσα, φρέσκο και καπνιστό σολομό Αχ αυτά τα λαζάνια… Όπως και να τα φτιάξουμε είναι απολαυστικά. Ο καπνιστός σολομός σε συνδυασμό με τα τυριά τους πάνε πολύ και θα το διαπιστώσετε όταν φτιάξετε αυτή την απίστευτα νόστιμη συνταγή. Δείτε εδώ τη συνταγή. Καρμπονάρα με πράσο Φτιάχνουμε καρμπονάρα με τον αυθεντικό ιταλικό τρόπο, βάζοντας στα συστατικά της και λίγο πράσο για έξτρα γεύση. Δείτε εδώ τη συνταγή. Μπακαλιάρος πρασοσέλινο Αγαπημένο ψάρι ο μπακαλιάρος, και από τους βασικούς πρωταγωνιστές σε αχνιστά, ζουμερά και νόστιμα πιάτα κατσαρόλας. Δείτε εδώ τη συνταγή. Χοιρινό πρασοσέλινο κοκκινιστό Η επιτομή της απλότητας σε ένα πεντανόστιμο πιάτο με χοιρινό κρέας. Δείτε εδώ τη συνταγή. Πρασοτηγανιά με πατάτες, λουκάνικα και μυζήθρα Ένας πρώτης τάξεως μεζές για να συνοδέψετε τη μπίρα σας. Δείτε εδώ τη συνταγή. Πατάτες γιαχνί με πράσα και σέσκουλα Τα χειμερινά λαχανικά μελώνουν στην κατσαρόλα σε πλούσιες σάλτσες ντομάτας και δίνουν πιάτα βαθιάς νοστιμιάς που δεν πρέπει να λείπουν από καμία κουζίνα. Δείτε εδώ τη συνταγή. Πρασοκιμαδόπιτα Αυτή η πίτα μπορεί να γίνει το αγαπημένο σνακ μικρών, αλλά και μεγάλων. Το θρεπτικό πράσο μαζί με τα μπαχαρικά δημιουργούν την πιο αρωματική πίτα. Δείτε εδώ τη συνταγή. Πρασόρυζο με λιαστή ντομάτα και πάπρικα Τα λαχανικά και τα όσπρια μελώνουν στην κατσαρόλα σε πλούσιες σάλτσες ντομάτας και δίνουν πιάτα βαθιάς νοστιμιάς που δεν πρέπει να λείπουν από καμία κουζίνα. Δείτε εδώ τη συνταγή. Μουσακάς με πράσα και χυλοπίτες Μια εξαιρετικά νόστιμη παραλλαγή του κλασικού μουσακά με την προσθήκη πράσων. Η συνταγή είναι από την περιοχή των Ιωαννίνων. Δείτε εδώ τη συνταγή. Γίγαντες με πράσα στην κατσαρόλα Απ’ τα πιο αγαπημένα όσπρια, οι γίγαντες έχουν γευστικό πλούτο και αρμονικές συνθέσεις, που είναι καταγεγραμμένες στις τοπικές παραδόσεις μας. Δείτε εδώ τη συνταγή. Ζεστή σαλάτα με τρυφερά πράσα, κρεμμυδάκια, σπαράγγια και μανιτάρια Μια νόστιμη και θρεπτική ζεστή σαλάτα με σπαράγγια και μανιτάρια, ιδανική για vegan διατροφή, αλλά και για όσους αγαπούν το μανιτάρι, γνωστό και ως «το κρέας των λαχανικών». Δείτε εδώ τη συνταγή. Κοτόπουλο με πράσα στον φούρνο Το κοτόπουλο ταιριάζει απόλυτα με τη γλυκύτητα των πράσων, την πλούσια τυρένια σάλτσα και την τραγανή υφή από τα ψίχουλα του ψωμιού. Ένα φαγητό της θαλπωρής. Δείτε εδώ τη συνταγή. Φασολάδα λεμονάτη με πιπεριές και πράσα Φτιάχνουμε την κλασική φασολάδα, λεμονάτη. Την αναβαθμίζουμε ακόμη περισσότερο με πιπεριές, πράσο και μουστάρδα. Δείτε εδώ τη συνταγή. Πρασόφυλλα γεμιστά με κιμά Τα γεμιστά μας αρέσουν πολύ, είτε πρόκειται για τα κλασικά κολοκυθάκια ή τα κρεμμύδια (σουγάνια) είτε για μια πιο ξεχωριστή συνταγή με γεμιστά φύλλα πράσου. Δείτε εδώ τη συνταγή. Καροτόσουπα με κάρι και τηγανητά πράσα Η καροτόσουπα εκτός από πολύ νόστιμο πρώτο πιάτο, είναι και μία από τις πιο υγιεινές προτάσεις για ελαφρύ και χορταστικό γεύμα. Την αρωματίζετε με κάρι και τη σερβίρετε με τηγανητά πράσα που της δίνουν μία διαφορετική γευστική πινελιά. Δείτε εδώ τη συνταγή. Κριθαράκι με πράσο, φρέσκια ντομάτα και δαμάσκηνα Μια διαφορετική, gourmet εκδοχή για πρασόρυζο, με κριθαράκι όμως και αποξηραμένα δαμάσκηνα που δίνουν στο φαγητό ακόμη πιο ιδιαίτερη γεύση. Δείτε εδώ τη συνταγή. Πρασοκρεατόπιτα με πλιγούρι Τα πράσα με το χοιρινό συνδυάζονται αρμονικά και γίνονται μια πλούσια γέμιση για μια πίτα που γνωρίζει μόνο φίλους! Δείτε εδώ τη συνταγή. Μπακαλιάρος με πράσα και σέλινα αβγολέμονο Ο μπακαλιάρος δεν αγαπάει μόνο το τηγάνι, αλλά και την κατσαρόλα όπου γίνεται ένα πολύ ωραίο και αρωματικό πιάτο με πράσα, σέλινο και αβγολέμονο. Δείτε εδώ τη συνταγή. Πρασοσέλινο με ρύζι κι αβγολέμονο Ένα ξεχωριστό πρασόρυζο, με σέλινο και αβγολέμονο, αλλά με κόκκινο χρώμα χάρη στον πελτέ ντομάτας. Ετοιμάζεται γρήγορα κι εύκολα και είναι ιδανικό για το καθημερινό τραπέζι. Δείτε εδώ τη συνταγή. Δείτε επίσης: Πράσο: Ο Δ. Παπαζυμούρης μάς εξηγεί γιατί είναι το μυστικό υλικό νοστιμιάς στα πιάτα μας (+ συνταγές)

from cantinamag.gr https://ift.tt/oTcmAlk

Σχόλια