
Το
ψύλλιο (psyllium) είναι ένα φυσικό προϊόν που προέρχεται από τους σπόρους του φυτού Plantago ovata και είναι το περίβλημα των σπόρων του φυτού. Πρόκειται για μία εξαιρετικά πλούσια πηγή διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες έχουν ευεργετική δράση στο πεπτικό σύστημα και τη γενικότερη υγεία. Τα τελευταία χρόνια είναι γνωστό ως φυσικό συμπλήρωμα για τη ρύθμιση του εντέρου, του σακχάρου, της χοληστερόλης, αλλά και της όρεξης.
Τι είναι το ψύλλιο Οι φυτικές ίνες που περιέχει έχουν την ιδιότητα να απορροφούν νερό και να σχηματίζουν μία ζελατινώδη ουσία, η οποία βοηθά στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Είναι άοσμο, με ουδέτερη γεύση και μπορεί να προστεθεί εύκολα σε διάφορα τρόφιμα ή να ληφθεί και ως συμπλήρωμα.
Οφέλη και γιατί να το χρησιμοποιούμε Το ψύλλιο έχει πολλά
οφέλη για την υγεία και μπορεί να ενταχθεί εύκολα στην καθημερινή διατροφή μας: • Ρυθμίζει το σάκχαρο: Επιβραδύνει την απορρόφηση των υδατανθράκων και βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης, ιδίως σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. • Μειώνει τη χοληστερόλη: Βοηθά στην αποβολή της χολής, μειώνοντας την LDL («κακή» χοληστερόλη). • Προκαλεί κορεσμό: Όταν λαμβάνεται πριν το φαγητό, «φουσκώνει» στο στομάχι και μειώνει την πείνα. • Βοηθά στη δυσκοιλιότητα: Απορροφά νερό, αυξάνει τον όγκο των κοπράνων και διευκολύνει την κένωση του εντέρου. • Μειώνει τη διάρροια: Ρυθμίζει την υφή των κοπράνων και μειώνει την υπερβολική κινητικότητα του εντέρου. • Συμβάλλει στη διατήρηση υγιούς μικροβιώματος: Τρέφει τα «καλά» βακτήρια του εντέρου. • Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση βάρους: Λόγω κορεσμού και σταθεροποίησης του σακχάρου, βοηθά στη μείωση της υπερφαγίας. Είναι ιδανικό για όσους έχουν καθιστική ζωή, άστατο πρόγραμμα, πεπτικά προβλήματα ή θέλουν να προσέχουν τη διατροφή τους χωρίς περίπλοκες αλλαγές.
Το ψύλλιο έχει θερμίδες; Ναι, το ψύλλιο περιέχει θερμίδες. Ωστόσο, η θερμιδική του συμβολή στον οργανισμό είναι ιδιαίτερα περιορισμένη λόγω της φύσης των φυτικών ινών που περιέχει. Συγκεκριμένα, τα 100 γραμμάρια ψύλλιου αποδίδουν περίπου 200–220 kcal, κυρίως από υδατάνθρακες, εκ των οποίων σχεδόν το 80% είναι αδιάλυτες και διαλυτές φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες, ιδιαίτερα οι διαλυτές όπως αυτές του ψυλλίου, δεν απορροφώνται πλήρως στο λεπτό έντερο, και έτσι δεν συνεισφέρουν σημαντικά στην ενεργειακή πρόσληψη. Ορισμένες διαλυτές ίνες μπορεί να υποστούν ζύμωση στο παχύ έντερο από τη μικροβιακή χλωρίδα, παράγοντας βραχείας αλύσου λιπαρά οξέα, τα οποία αποδίδουν περίπου 2 kcal/γρ., δηλαδή σαφώς λιγότερο από τους απλούς υδατάνθρακες που αποδίδουν 4 kcal/γρ. Επομένως, παρά τη φαινομενικά μέτρια θερμιδική του αξία, η πραγματική απορροφήσιμη ενέργεια από το ψύλλιο είναι πολύ χαμηλή, γεγονός που το καθιστά ιδανικό σύμμαχο σε δίαιτες απώλειας βάρους ή σε δίαιτες που στοχεύουν στον γλυκαιμικό έλεγχο.
Πώς να το εντάξουμε στη διατροφή μας Το ψύλλιο μπορεί να προστεθεί εύκολα σε ροφήματα και γεύματα: • Αναμείξτε το με νερό, φυσικό χυμό ή αφέψημα • Προσθέστε το σε γιαούρτι ή smoothie με βρώμη ή δημητριακά • Χρησιμοποιήστε το στο μαγείρεμα, σε σπιτικό ψωμί ή σε μπισκότα • Προσθέστε το σε σαλάτες ώστε να αυξηθούν οι φυτικές ίνες Η συνιστώμενη ποσότητα είναι 1-2 κουταλάκια του γλυκού (περίπου 5-10 γρ.) ημερησίως. Πολύ σημαντικό είναι να συνοδεύεται από άφθονο νερό, γιατί διαφορετικά μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο ή δυσφορία.
Το ψύλλιο ως συμπλήρωμα Το ψύλλιο ως συμπλήρωμα διατροφής διατίθεται κυρίως υπό τη μορφή σκόνης ή ολόκληρου φλοιού, ενώ συχνά κυκλοφορεί και σε κάψουλες ή φακελάκια έτοιμα για διάλυση σε νερό. Η σκόνη ψυλλίου διαλύεται εύκολα σε νερό, σχηματίζοντας ένα πηκτό διάλυμα που διευκολύνει την εντερική κινητικότητα. Χρησιμοποιείται ευρέως ως ήπιο φυτικό καθαρτικό, αλλά και ως μέσο ρύθμισης της χοληστερόλης, του σακχάρου αίματος και της όρεξης, ανάλογα με τη δοσολογία και τον τρόπο χορήγησης. Πολλά φαρμακευτικά και παραφαρμακευτικά προϊόντα που περιέχουν ψύλλιο κυκλοφορούν στο εμπόριο ή ως σκευάσματα γενικής ίνας. Παρότι το ψύλλιο θεωρείται ασφαλές για το γενικό πληθυσμό, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου απαιτείται προσοχή: • Άτομα με δυσκολία στην κατάποση ή με ιστορικό απόφραξης του εντέρου θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση χωρίς ιατρική καθοδήγηση. • Η λήψη χωρίς επαρκή ποσότητα νερού μπορεί να οδηγήσει σε εντερική δυσφορία, πρήξιμο ή ακόμη και απόφραξη. • Πιθανές αλληλεπιδράσεις με φαρμακευτική αγωγή: Το ψύλλιο ενδέχεται να επηρεάσει την απορρόφηση ορισμένων φαρμάκων. Συνίσταται η λήψη του με χρονική απόσταση 1–2 ωρών από φάρμακα. • Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, κυρίως σε άτομα που εκτίθενται συχνά σε σκόνη ψυλλίου (π.χ. σε εργασιακά περιβάλλοντα). Το ψύλλιο αποτελεί μία απλή και φυσική λύση για τη βελτίωση της καθημερινής λειτουργίας του πεπτικού και γενικότερα της υγείας. Είναι ένας σύμμαχος για όσους θέλουν να προσέχουν τον οργανισμό τους χωρίς κόπο. Ενισχύει την πέψη, ρυθμίζει το σάκχαρο και τη χοληστερόλη, συμβάλλει στον κορεσμό και προσφέρει μία πιο ισορροπημένη καθημερινότητα. Με και καλή ενυδάτωση, μπορεί να γίνει πολύτιμο μέρος της διατροφής μας.
Διαβάστε επίσης: Mπορούμε να καταναλώσουμε 80γρ. πρωτεΐνης σε 1 μέρα; Ναι – Μια διατροφολόγος μάς λέει πώς Νερό με κουρκουμά: Ένα «χρυσό» ρόφημα για την υγεία
from cantina.protothema.gr https://ift.tt/rGDkTIS
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου