Μέσω του Let’s Ferry μπορείτε να κλείσετε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για όλους τους Ελληνικούς προορισμούς, με όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, τα δημοφιλή Ιταλικά λιμάνια καθώς και άλλους επιλεγμένους προορισμούς της Μεσογείου! Το Let’s Ferry δεν επιβάλει καμία έξτρα χρέωση για την έκδοση των εισιτηρίων. Παρέχεται η δυνατότητα αποστολής εισιτηρίων οπουδήποτε στον κόσμο μέσω Κούριερ.

Ήπειρος: Ένα μαγέρικο στην Βαρβάκειο

Σαββάτο μεσημέρι. Η Βαρβάκειος αγορά, σχεδόν άδεια. Λίγα από τα κρεοπωλεία και ιχθυοπωλεία της ανοιχτά. Τουρίστες σουλατσάρουν σε ρυθμούς που σπάνε τα νεύρα σε αυτούς που βιάζονται – σαν έμενα που έχω αργήσει στο ραντεβού, όπως πάντα. Η παρέα περιμένει στο μαγέρικο «Ήπειρος». «Έχουμε ξεκινήσει με τις πρώτες μπίρες και ένα φανταστικό κοκορέτσι» έγραφε το μήνυμα στο κινητό και εγώ άνοιξα το βήμα. Έφτασα την ώρα που η δεύτερη μερίδα κοκορέτσι έφτανε ζεστή στο τραπέζι. «Βάλτε και εμένα ένα ποτήρι, να τα πούμε»· και κάπως έτσι ξεκίνησε το γεύμα μας στην Ήπειρο -σε αυτό το αυθεντικό μαγέρικο της αγοράς που δεν έχει αλλάξει καθόλου.

Ένα μαγειρίο με ιστορία

Πριν από χρόνια, μετά από ξενύχτι, είχαμε έρθει για μοσχαρόσουπα και πατσά -το βάλσαμο των ξενύχτιδων. Τότε λεγόταν «Μοναστήρι», για να αλλάξει όνομα λίγους μήνες μετά, το 2002, όταν ο Δημήτρης Καρατζένης ανέλαβε το ηνία. Αργότερα πέρασε στα χέρια της κόρης του Ράνιας, που συνέχισε την ίδια παράδοση, χωρίς να αλλάξει κάτι: φαγητά που βγαίνουν από την κατσαρόλα και τον φούρνο και μπαίνουν στην βιτρίνα και φυσικά πατσάς – άλλωστε για αυτόν ήταν και διάσημος. Σήμερα, η κατάσταση έχει αλλάξει λίγο. Την Ήπειρο την έχει πλέον ο Βασίλης Ακρίβος – θα τον θυμάστε από την ιδιαίτερη ψαροταβέρνα Ψάριστον στο Ηράκλειο και το χασαποταβέρνα Γίδι στη Μεταμόρφωση. Ο Βασίλης, λοιπόν, έμεινε και αυτός πιστός στην φιλοσοφία του μαγαζιού και το μόνο που πρόσθεσε είναι την μαγειρική του άποψη και τσαχπινιά.

Πατσάς και άλλες νοστιμιές

Και μετά από αυτή την σύντομη ιστορική αναδρομή, επιστροφή στα του τρώγειν. Εκτός από το νόστιμο, φουρνίσιο, τραγανό απέξω κοκορέτσι, δοκιμάσαμε γιγαντιέο μουσακά, ρεβιθορύζο με σκουμπρί ελαφρώς πικάντικο (μην το χάσετε), αρνί ριγανάτο και μοσχαρίσιο σοφρίτο μαζί με πατάτες. Οι πιο σκληροπυρηνικοί της παρέας, ανάμεσα τους κι εγώ, ζητήσαμε και ψιλοκομμένο πατσά – κι ας έχει ζέστη, τραβιέται – που του προσθέσαμε σκορδοστούμπι και μπούκοβο, καθώς και το πλιγούρι με καρδιές και σπλήνα. Λίγο δύσκολο πιάτο, αλλά ωραία εκτελεσμένα. Και για το τέλος, βάλαμε το καλοκαίρι στο τηγάνι με μελιτζάνες και κολοκύθια με αυγά. Φυσικά, υπάρχουν και άλλα νόστιμα για να διαλέξετε. Όσπρια, λαδερά, μαγειρευτά. Όλα βγαίνουν στη βιτρίνα και επιλέγετε ό,τι τραβάει η όρεξή σας. Στάνταρ, όμως, μενού δεν έχουν. Άλλωστε έτσι είναι τα παραδοσιακά μαγέρικα. Και η Ήπειρος είναι ένα από τα λιγοστά που έχουν απομείνει στην Αθήνα. Και μάλιστα στο κέντρο της. Φιλοποίμενος 4, Βαρβάκειος Αγορά, τηλ.: 210 3240773   Διαβάστε επίσης: 

Ευλόγησον: Καλαμάκι συκώτι, μπιφτέκι αγριογούρουνο και όλα χειροποίητα στο Ίλιον



from cantina.protothema.gr https://ift.tt/TNZCqpU

Σχόλια