
Ένα μαγειρίο με ιστορία
Πριν από χρόνια, μετά από ξενύχτι, είχαμε έρθει για μοσχαρόσουπα και πατσά -το βάλσαμο των ξενύχτιδων. Τότε λεγόταν «Μοναστήρι», για να αλλάξει όνομα λίγους μήνες μετά, το 2002, όταν ο Δημήτρης Καρατζένης ανέλαβε το ηνία. Αργότερα πέρασε στα χέρια της κόρης του Ράνιας, που συνέχισε την ίδια παράδοση, χωρίς να αλλάξει κάτι: φαγητά που βγαίνουν από την κατσαρόλα και τον φούρνο και μπαίνουν στην βιτρίνα και φυσικά πατσάς – άλλωστε για αυτόν ήταν και διάσημος. Σήμερα, η κατάσταση έχει αλλάξει λίγο. Την Ήπειρο την έχει πλέον ο Βασίλης Ακρίβος – θα τον θυμάστε από την ιδιαίτερη ψαροταβέρνα Ψάριστον στο Ηράκλειο και το χασαποταβέρνα Γίδι στη Μεταμόρφωση. Ο Βασίλης, λοιπόν, έμεινε και αυτός πιστός στην φιλοσοφία του μαγαζιού και το μόνο που πρόσθεσε είναι την μαγειρική του άποψη και τσαχπινιά.
Πατσάς και άλλες νοστιμιές
Και μετά από αυτή την σύντομη ιστορική αναδρομή, επιστροφή στα του τρώγειν. Εκτός από το νόστιμο, φουρνίσιο, τραγανό απέξω κοκορέτσι, δοκιμάσαμε γιγαντιέο μουσακά, ρεβιθορύζο με σκουμπρί ελαφρώς πικάντικο (μην το χάσετε), αρνί ριγανάτο και μοσχαρίσιο σοφρίτο μαζί με πατάτες. Οι πιο σκληροπυρηνικοί της παρέας, ανάμεσα τους κι εγώ, ζητήσαμε και ψιλοκομμένο πατσά – κι ας έχει ζέστη, τραβιέται – που του προσθέσαμε σκορδοστούμπι και μπούκοβο, καθώς και το πλιγούρι με καρδιές και σπλήνα. Λίγο δύσκολο πιάτο, αλλά ωραία εκτελεσμένα.

Ευλόγησον: Καλαμάκι συκώτι, μπιφτέκι αγριογούρουνο και όλα χειροποίητα στο Ίλιον
from cantina.protothema.gr https://ift.tt/TNZCqpU
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου