- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Μέσω του Let’s Ferry μπορείτε να κλείσετε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για όλους τους Ελληνικούς προορισμούς, με όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, τα δημοφιλή Ιταλικά λιμάνια καθώς και άλλους επιλεγμένους προορισμούς της Μεσογείου! Το Let’s Ferry δεν επιβάλει καμία έξτρα χρέωση για την έκδοση των εισιτηρίων. Παρέχεται η δυνατότητα αποστολής εισιτηρίων οπουδήποτε στον κόσμο μέσω Κούριερ.
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Ο απορροφητήρας στην κουζίνα δεν είναι απλώς μια συσκευή που «ρουφάει» μυρωδιές. Είναι βασικό εργαλείο για την καθαριότητα, την υγιεινή και – ναι – την εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι. Όταν τον παραμελούμε, δουλεύει πιο αργά και – το χειρότερο – με μεγαλύτερη κατανάλωση. Τι πρέπει να κάνουμε;
1. Καθαρίζουμε τα φίλτρα τακτικά
Αν τα φίλτρα γεμίζουν λίπη και βρωμιές, ο απορροφητήρας μας κάνει υπερωρίες για να φέρει αποτέλεσμα.
-
Τα μεταλλικά φίλτρα (συνήθως ανοξείδωτα) τα καθαρίζουμε κάθε 2-4 εβδομάδες – ιδανικά στο πλυντήριο πιάτων ή με ζεστό νερό και σαπούνι.
-
Τα φίλτρα ενεργού άνθρακα (αν έχουμε μοντέλο ανακύκλωσης αέρα) πρέπει να τα αλλάζουμε κάθε 3-6 μήνες.
Γιατί το κάνουμε: Τα καθαρά φίλτρα επιτρέπουν στον αέρα να κυκλοφορεί πιο εύκολα, οπότε ο απορροφητήρας δουλεύει πιο αποδοτικά και καταναλώνει λιγότερη ενέργεια.
2. Δεν τον αφήνουμε να δουλεύει χωρίς λόγο
Δεν χρειάζεται να ξεχνάμε τον απορροφητήρα ανοιχτό επί ώρες.
-
Τον ανοίγουμε λίγο πριν αρχίσουμε το μαγείρεμα, ώστε να δημιουργηθεί ροή αέρα.
-
Τον αφήνουμε ανοιχτό για 5-10 λεπτά μετά, ώστε να απομακρυνθούν οι υπόλοιπες οσμές και υδρατμοί.
Γιατί το κάνουμε: Λιγότερη άσκοπη λειτουργία σημαίνει χαμηλότερη κατανάλωση, λιγότερη φθορά στο μοτέρ και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για τη συσκευή μας.
3. Χρησιμοποιούμε τη σωστή ταχύτητα
Πολλές φορές, από συνήθεια, βάζουμε τη δυνατή σκάλα χωρίς να το πολυσκεφτούμε. Όμως:
-
Για απλό μαγείρεμα, η χαμηλή ή μεσαία σκάλα αρκεί.
-
Την πιο δυνατή τη χρησιμοποιούμε μόνο αν υπάρχει πολύς καπνός ή τηγάνισμα.
Γιατί το κάνουμε: Όσο χαμηλότερη η ταχύτητα, τόσο λιγότερη η ενέργεια που καταναλώνεται. Και φυσικά, λιγότερος και ο θόρυβος – κάτι που εκτιμούμε ιδιαίτερα σε καθημερινή χρήση.
4. Φροντίζουμε το εξωτερικό και το μοτέρ
Η καθαριότητα δεν σταματά στα φίλτρα.
-
Σκουπίζουμε τακτικά την επιφάνεια του απορροφητήρα με μαλακό πανί και ήπιο καθαριστικό.
-
Αν μπορούμε, κάνουμε ετήσιο έλεγχο στο μοτέρ (ή ζητάμε από τεχνικό να το κάνει), ώστε να απομακρυνθεί σκόνη ή λίπος που έχει περάσει μέσα.
Γιατί το κάνουμε: Όσο πιο καθαρός και "αεράτος" είναι ο απορροφητήρας, τόσο πιο αποδοτικά λειτουργεί και τόσο πιο αθόρυβα.
5. Σκεφτόμαστε την αντικατάσταση αν είναι παλιός
Αν έχουμε έναν απορροφητήρα που πλησιάζει ή ξεπερνά τη δεκαετία, ίσως ήρθε η ώρα να εξετάσουμε την ανανέωση.
Τα σύγχρονα μοντέλα είναι πολύ πιο αποδοτικά και φιλικά προς την ενέργεια – με τεχνολογία που εξοικονομεί μέχρι και 50% σε κατανάλωση.
Γιατί το κάνουμε: Ένα ενεργειακά αποδοτικό μοντέλο μπορεί να μας γλιτώσει πολλά ευρώ κάθε χρόνο, ειδικά αν μαγειρεύουμε συχνά.
Ο απορροφητήρας δεν είναι απλά διακοσμητικό στοιχείο πάνω από την κουζίνα. Είναι εργαλείο. Και όπως κάθε εργαλείο, θέλει φροντίδα και σωστή χρήση για να αποδίδει. Με λίγη προσοχή και μερικά λεπτά κάθε μήνα, μπορούμε να έχουμε καθαρό αέρα, πιο ήσυχη κουζίνα και μικρότερους λογαριασμούς.
from cantina.protothema.gr https://ift.tt/BhTxRH7
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου