Φριτέζα αέρος: Οι πιθανοί κίνδυνοι και η σχέση της με το σάκχαρο

Μέσω του Let’s Ferry μπορείτε να κλείσετε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για όλους τους Ελληνικούς προορισμούς, με όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, τα δημοφιλή Ιταλικά λιμάνια καθώς και άλλους επιλεγμένους προορισμούς της Μεσογείου! Το Let’s Ferry δεν επιβάλει καμία έξτρα χρέωση για την έκδοση των εισιτηρίων. Παρέχεται η δυνατότητα αποστολής εισιτηρίων οπουδήποτε στον κόσμο μέσω Κούριερ.

Η Σοφία που από την κόσμο της μόδας πήρε τη σκυτάλη του ιστορικού σουβλατζίδικου του πατέρα της

Η ιστορία του σουβλατζίδικου Παναγιώτης 1970 δεν είναι απλώς μιας οικογενειακής επιχείρησης, καθώς αποτελεί σημείο αναφοράς τα τελευταία 55 χρόνια στον Κορυδαλλό. Η σκυτάλη έχει περάσει από τον ιδρυτή Παναγιώτη Λαυκιώτη στην κόρη του Σοφία, η οποία πριν βρεθεί πίσω από τον πάγκο του οικογενειακού μαγαζιού, είχε περάσει από έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο: αυτόν της μόδας. Πλέον, έχει αναλάβει την ψησταριά και ακολουθεί την φιλοσοφία του πατέρα της: Δεν υπάρχουν περιττά· και όλα είναι πεντανόστιμα.

Η ιστορία του σουβλατζίδικου που είναι σημείο αναφοράς στον Κορυδαλλό

«Ο πατέρας μου άνοιξε το μαγαζί τον Απρίλιο του 1970 με τη μητέρα μου. Δουλέψανε σκληρά και οι δυο τους», θυμάται η Σοφία Λαυκιώτη, που σήμερα συνεχίζει αυτό που ξεκίνησαν εκείνοι. Η Γαλλίδα μητέρα της στην αρχή δεν ήξερε καν καλά ελληνικά. «Εκεί με ένα λεξικό προσπαθούσε», λέει με τρυφερότητα.   Η Σοφία και η αδελφή της μεγάλωσαν κυριολεκτικά μέσα στο μαγαζί. «Μας είχαν σε ένα πάρκο μέσα στο σουβλατζίδικο. Και ουσιαστικά και εμείς από μικρές βοηθούσαμε όσο μπορούσαμε». Παράλληλα, με τις σπουδές της στο μάρκετινγκ, τα ιδιαίτερα στα γαλλικά και μια 5ετία στο μόντελινγκ, η παρουσία της στο μαγαζί δεν έλειψε ποτέ. Η ζωή, όμως, την πήγε αλλού για ένα διάστημα. Έζησε δέκα χρόνια στην Έδεσσα, λόγω γάμου. Όταν επέστρεψε στην Αθήνα, το 2016, όλα άλλαξαν. Εκείνη τη χρονιά έφυγε από τη ζωή ο πατέρας της, ο Παναγιώτης Λαυκιώτης. Τότε ήρθε και η συνειδητοποίηση ότι θέλει να συνεχίσει με την αδελφή της την επιχείρηση. Δεν ήταν εύκολο. «Όταν ο κόσμος μάθαινε ότι ο πατέρας μου έφυγε από τη ζωή, στην αρχή ήταν λίγο δύσπιστος». Όμως σύντομα κατάφεραν όχι μόνο να κρατήσουν την παλιά πελατεία, αλλά και να φέρουν νέα πρόσωπα. «Ευτυχώς μπορώ να πω ότι είμαι αρκετά περήφανη. Κρατήσαμε τον κόσμο και αποκτήσαμε και νέα πελατεία». Η φιλοσοφία του μαγαζιού δεν άλλαξε. Ούτε τα βασικά προϊόντα: το μπιφτέκι, το κεμπάπ, το καλαμάκι χοιρινό, το καλαμάκι κοτόπουλο, δύο σαλάτες. Δεν υπάρχουν περιττά. «Δεν έχουμε κάτι άλλο. Δεν θα άλλαζα ποτέ το μενού, δεν θέλω να το κάνω» παραδέχεται η Σοφία.
Ακόμα και η πατάτα μπήκε με επιφυλακτικότητα: «Ο πατέρας μου δεν ήθελε… θεωρώ ότι είχε δίκιο. Το σουβλάκι δεν θέλει την πατάτα». Αλλά προσαρμοσμένοι στις σύγχρονες απαιτήσεις, τώρα βάζουν. «Ο κόσμος σου λέει στην τιμή του τυλιχτού θέλω να βάλω και πατάτες να χορτάσω πιο πολύ». Η σάλτσα; Μυστική. Όπως την έφτιαχνε ο Παναγιώτης Λαυκιώτης. Το ίδιο και το μπιφτέκι. «Ακολουθούμε τη συνταγή από τον πατέρα μου». Και φυσικά, δεν υπάρχει γύρος: «Δεν είχε ο πατέρας μου και δεν βάζουμε και εμείς» αναφέρει η Σοφία. Καινούριες πινελιές μπήκαν με σύνεση. Όπως το delivery, που ο πατέρας της ποτέ δεν ήθελε: «Μου έλεγε "όταν θα το αναλάβεις εσύ, άμα το αναλάβεις, κάνε ό,τι θες"». Τελικά, έγινε αναγκαίο μετά τον COVID. Η ποιότητα είναι αδιαπραγμάτευτη. «Δεν κοιτάμε δηλαδή να πάρουμε την πιο φτηνή πρώτη ύλη… αμέσως φαίνεται η διαφορά». Ακόμα και το ψήσιμο μετράει: «Έχει σημασία το χέρι. Να μην τα καίει, να ψήνονται καλά… να μην τα κάψει απ’ έξω και από μέσα να είναι ωμά». Το μαγαζί παραμένει μικρό, όπως το ήθελε ο Παναγιώτης. «Είμαστε λίγο στριμωγμένα… αλλά είμαστε και τόσα χρόνια εκεί. Συγκεκριμένα είμαστε στο ίδιο μέρος 55 χρόνια». Από Miss Hellas στα ηνία του σουβλατζίδικου Η Σοφία, πριν βρεθεί πίσω από τον πάγκο του οικογενειακού μαγαζιού, είχε περάσει από έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο: αυτόν της μόδας. Έζησε για λίγο το όνειρο των πασαρέλων και των επιδείξεων, αλλά όπως λέει η ίδια, «την επαγγελματική μου πορεία δεν την επηρέασε, γιατί ασχολήθηκα πέντε-έξι χρόνια. Μου άρεσαν οι επιδείξεις, αλλά δεν μου άρεσαν πολύ οι δημόσιες σχέσεις». Ήξερε από νωρίς πως δεν ταίριαζε απόλυτα στον κόσμο της εξωστρέφειας και της προβολής. «Ίσως δεν είχα και το τσαγανό, κάτι που απαιτεί αυτή η δουλειά», παραδέχεται, χωρίς καμία πικρία. Στο αποκορύφωμα, όταν πλέον έκανε επιδείξεις με ονόματα όπως ο Ασλάνης και ο Κωστέτσος, αποφάσισε να αποχωρήσει. Η επιστροφή στο οικογενειακό μαγαζί στον Κορυδαλλό ήταν σχεδόν μοιραία. Υπάρχει, μάλιστα, μια τρυφερή νοσταλγία όταν θυμάται πελάτες που τη γνώριζαν από παλιά: «Είχε έρθει ένας που ήταν στην ηλικία μου και έλεγε στα παιδιά του “τη βλέπετε την κυρία; Ήταν Miss Hellas”. Το λένε με καμάρι». Σήμερα, πίσω από τον πάγκο, βρίσκεται ένα μικρό οικογενειακό δίκτυο. «Δουλεύει και η αδερφή μου, δουλεύει ο σύντροφός μου, έχουμε και τα δύο ανίψια μου – που ναι μεν σπουδάζουν αλλά έρχονται και αυτά για το χαρτζιλίκι τους». Η καθημερινότητα στο μαγαζί είναι απαιτητική και οι προοπτικές επέκτασης δύσκολες. «Είναι δύσκολο κομμάτι αυτό καθώς οι εποχές είναι δύσκολες. Τα σχέδιά μας στο άμεσο μέλλον είναι να κρατήσουμε αυτό που έχουμε και να το εξελίξουμε προς το καλύτερο».
Η Σοφία νιώθει ότι κουβαλά την παρακαταθήκη του πατέρα της. «Πιστεύω ότι ο πατέρας μου θα καμάρωνε. Όλοι λένε ότι του μοιάζω – όσον αφορά στο θέμα του μαγαζιού – ότι είμαι λίγο απαιτητική. Μπορεί να είχε θέμα με την ενσωμάτωση του delivery ή με το γεγονός ότι σερβίρουμε πατάτες, αλλά σαν γενική εικόνα πιστεύω θα ήταν περήφανος για μας». Και οι πελάτες, παλιοί και νέοι, φαίνεται πως το αναγνωρίζουν αυτό. «Έρχονται πολλοί και λένε “μπράβο, όχι μόνο δεν έχετε αλλάξει την ταυτότητα του μαγαζιού αλλά το έχετε εξελίξει”. Ε ναι, και αυτό όντως είναι ωραίο όταν το ακούς». info Γρηγορίου Λαμπράκη 104, Κορυδαλλός, τηλ. 210 5622355 Δείτε επίσης 10 πίτες με μπιφτέκι σε Αθήνα και Πειραιά

from cantina.protothema.gr https://ift.tt/SF8eRaO

Σχόλια