Φωτογραφία: Θοδωρής Τέμπος
Η Λήμνος - Ο Σιτοβολώνας του Αιγαίου
Η Λήμνος, το παραγωγικό νησί του Βορείου Αιγαίου, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία ως «σιτοβολώνας» λόγω της εκτεταμένης παραγωγής σιτηρών της. Η εύφορη γη της, αποτέλεσμα του ηφαιστειογενούς εδάφους, ευνόησε την ανάπτυξη της γεωργίας, καθιστώντας την βασικό προμηθευτή σιταριού σε διάφορες ιστορικές περιόδους. Ήδη από την κλασική εποχή, το νησί τροφοδοτούσε την Αθήνα με σιτάρι, ενώ κατά τη Βυζαντινή περίοδο παρείχε σημαντικές ποσότητες στην Κωνσταντινούπολη. Η γεωργική παραγωγή της Λήμνου περιλάμβανε επίσης αμπέλια, σουσάμι, και άλλα αγροτικά προϊόντα, συμβάλλοντας στην οικονομική ευημερία και την αυτάρκεια του νησιού. Η παράδοση της Λήμνου ως «σιτοβολώνας» συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με το νησί να διατηρεί την αγροτική του ταυτότητα και να παράγει υψηλής ποιότητας σιτηρά και άλλα γεωργικά προϊόντα.
©Lemnos Philema 2022 - photo by Pantelis Pravlis


Συνέντευξη με την Φωτεινή Ποριάζη, εκπρόσωπο της 4ης γενιάς
«Ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο και προσπαθώντας να βρω, ως 4η γενιά πλέον, τόσο τις ρίζες της οικογένειάς μου όσο και το πότε και κάτω από ποιές συνθήκες ξεκίνησε να παράγεται το παραδοσιακό παξιμάδι Λήμνου, έρχομαι αντιμέτωπη με ενδιαφέροντα πράγματα. Εκεί γύρω στο 1919, όπως μου μετέφερε ο παππούς μου, Κώστας Ποριάζης, η κα Χρυσάνθη, η χήρα, αγέρωχη και δυναμική μητέρα του, μητέρα τεσσάρων παιδιών, καλούνταν να βρει μια ασχολία για να συντηρήσει την οικογένειά της. Τότε, στο μικρό αλλά με μεγάλη πολιτισμική παράδοση χωριό Πορτιανού, αποφάσισε να ιδρύσει τον τοπικό παραδοσιακό ξυλόφουρνο, που λειτουργούσε και ως παντοπωλείο. Βασικό προϊόν τότε ήταν το ψωμί αλλά και το παξιμάδι, με στόχο να καλύπτει τις ανάγκες του χωριού. Ο παππούς Κώστας, από παιδί, είχε αναλάβει σημαντικό ρόλο στον φούρνο και έγινε ο συνεχιστής της προσπάθειας από το 1976 και μετά. Ωστόσο, ήθελε να το πάει ακόμη παραπέρα και έτσι αγόρασε τον πρώτο γερμανικό φούρνο που ήρθε στο νησί. Αυτή η κίνηση αύξησε κατά πολύ τη ζήτηση των προϊόντων, κυρίως του ψωμιού, το οποίο πλέον διανέμεται σε όλη τη Λήμνο.».
©Lemnos Philema 2022 - photo by Pantelis Pravlis
Όπως τα χρόνια περνούσαν, ο παππούς Κώστας έκανε και εκείνος οικογένεια και μύησε τα παιδιά του στη δουλειά. Το 1982, τα δύο αδέρφια, Νίκος και Δημήτρης, ανέλαβαν την οικογενειακή επιχείρηση. Πλέον, από τότε, η «Οικογένεια Ποριάζη» στεγάζεται στις σημερινές εγκαταστάσεις, που αρχικά ήταν 250 τ.μ. και αργότερα επεκτάθηκαν. Παράλληλα, οι ίδιοι άρχισαν να καλλιεργούν τα σιτηρά που χρησιμοποιούσαν. Έτσι, με μια κάθετη μονάδα παραγωγής, εστιάζουν πλέον στην καλλιέργεια και συλλογή πρώτων υλών από τις ντόπιες ποικιλίες σιταριού και κριθαριού, στο ηφαιστειογενές έδαφος της Λήμνου. 
Τα προϊόντα της Οικογένειας Ποριάζη
Το παξιμάδι, βασικό προϊόν πλέον, ξεχωρίζει για την πλούσια και μεστή γεύση του και ταξιδεύει πέρα από τα σύνορα του νησιού, πρεσβεύοντάς το και κάνοντας καριέρα ως «Παξιμάδι Λήμνου». Το 2015, ξεκίνησε η ενασχόληση με τα τοπικά ζυμαρικά «Φλωμάρι» και «Τραχανάς Λήμνου», αξιοποιώντας την εξαιρετική πρώτη ύλη. Το φλωμάρι έχει διακριθεί στο παγκόσμιο διαγωνισμό τυφλής φευσιγνωσίας «Great Taste Award». Επιπλέον, το βρίσκεται στα ράφια delicatessen και supermarket, προσθέτοντας άρωμα και γεύση σε ζυμωτό ψωμί, πίτες και άλλες παρασκευές.Παραδοσιακά παξιμάδια από τοπικά σιτηρά, φτιαγμένα με αγνές πρώτες ύλες
Τα κριθαρένια παξιμάδια, μεγάλου μεγέθους και μπουκιές, παρασκευάζονται από 100% κριθάρια της ποικιλίας «Παναγιά» που καλλιεργούνται στο νησί από την Οικογένεια Ποριάζη και τους συνεργαζόμενους αγρότες. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κριθάρι που αγγίζει το 95%. Τα σταρένια παξιμάδια ολικής άλεσης παρασκευάζονται από 100% σιτάρια της ποικιλίας «Λήμνος» Στη γκάμα των αρτοπαρασκευασμάτων, παράγονται επίσης και σιταρένια παξιμαδάκια λαδιού με και χωρίς γλυκάνισο καθώς και ψωμί για τοστ σιταρένιο και ολικής άλεσης.
Παραδοσιακά ζυμαρικά από τοπικό σιτάρι «Λήμνος»
Το «Φλωμάρι», παράγεται με αλεύρι Λήμνου, φρέσκο αγελαδινό γάλα και αυγά ελευθέρας βοσκής. Κόβεται σε τρία διαφορετικά μεγέθη: μέτριο, παραδοσιακό (λεπτό) και πλατύ. Στην κατηγορία των παραδοσιακών ζυμαρικών παράγουν επίσης σταρένιο τραχανά γλυκό, σιμιγδαλένιο τραχανά γλυκό, κους κους και πληγούρι από σκληρό, χοντροκομμένο σιτάρι Λήμνου.

Αλεύρι «Λήμνος»: Υψηλής ποιότητας αλεύρι από τοπικές ποικιλίες σιτηρών
Πιστοί στις ρίζες και στην παράδοση του τόπου, η Οικογένεια Ποριάζη κατάφερε να αναβιώσει και να επανακαλλιεργήσει στο νησί την παλιά τοπική ποικιλία σκληρού σίτου «Λήμνος», παράγοντας ένα νόστιμο και εκλεκτό κίτρινο αλεύρι, ιδανικό για πίτες, ζυμαρικά και αρτοσκευάσματα.
from cantina.protothema.gr https://ift.tt/gtrY5na
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου