Μέσω του Let’s Ferry μπορείτε να κλείσετε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για όλους τους Ελληνικούς προορισμούς, με όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, τα δημοφιλή Ιταλικά λιμάνια καθώς και άλλους επιλεγμένους προορισμούς της Μεσογείου! Το Let’s Ferry δεν επιβάλει καμία έξτρα χρέωση για την έκδοση των εισιτηρίων. Παρέχεται η δυνατότητα αποστολής εισιτηρίων οπουδήποτε στον κόσμο μέσω Κούριερ.

20 ελληνικά Cabernet Sauvignon

Το Cabernet Sauvignon κατέχει, εδώ και αρκετά χρόνια, την πρώτη θέση μεταξύ των οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου παγκοσμίως, από άποψη εκτάσεων που καλλιεργούνται. Μάλιστα, με περίπου 3.410.000 στρέμματα μοιρασμένα σε όλες σχεδόν τις οινοπαραγωγικές χώρες, διατηρεί μια σχετική απόσταση ασφαλείας από τον πλησιέστερο ανταγωνιστή του, το Merlot, καθώς τα χωρίζουν, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις, πάνω από 700.000 στρέμματα. Παρότι έχει ταυτισθεί με την περιοχή του Μπορντό, για την αρχική προέλευσή του διατυπώθηκαν στο παρελθόν διάφορες θεωρίες, άλλες λογικοφανείς και άλλες απλώς χαριτωμένες. Η επικρατέστερη από αυτές ήθελε το Cabernet Sauvignon κατευθείαν απόγονο της ρωμαϊκής Biturica, που αναφέρει ο Πλίνιος. Τελικά, το 1997, το Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια, ανέτρεψε τους μύθους και τις υποθέσεις, αποδεικνύοντας, με ανάλυση DNA, ότι προέρχεται από τυχαία διασταύρωση στη φύση δύο άλλων μπορντολέζικων ποικιλιών, της ερυθρής Cabernet Franc και της λευκής Sauvignon Blanc. Εξηγώντας έτσι και το γεγονός ότι στην περιοχή του Médoc, όπου σήμερα κυριαρχεί διαμορφώνοντας τον χαρακτήρα μερικών από τα σπουδαιότερα ερυθρά κρασιά στον κόσμο, εμφανίσθηκε μόλις στα τέλη του 18ου αιώνα. Στην Ελλάδα έφθασε στα τέλη της δεκαετίας του ’50, χάρη στον πολυσχιδή Ευάγγελο Αβέρωφ, ο οποίος, όντας εκείνη την περίοδο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, φύτεψε τα πρώτα κλήματα στο Μέτσοβο, φερμένα από το Μπορντό, με τη μεσολάβηση του Γάλλου ομολόγου του. Ο καρπός τους αποτέλεσε τη βάση για το «μυθικό» Κατώγι Μετσόβου, ένα από τα πιο περιζήτητα και δυσεύρετα κρασιά του ’70 και του ’80. Λίγα χρόνια αργότερα, στα μέσα της δεκαετίας του ’60, ο εφοπλιστής Γιάννης Καρράς δημιουργεί τον αμπελώνα του Πόρτο Καρράς, στη Σιθωνία της Χαλκιδικής. Εκεί, με την καθοδήγηση του καθηγητή Emile Peynaud, φυτεύει, δίπλα στο ελληνικό Λημνιό, τόσο Cabernet Sauvignon όσο και Cabernet Franc, που ο συνδυασμός τους θα οδηγήσει το 1982 στην Ονομασία Προελεύσεως «Πλαγιές Μελίτωνα». Από τα μέσα του ’70, οι πρωτοπόροι οινοποιοί, που «προετοιμάζουν» την επανάσταση του ελληνικού κρασιού, αρχίζουν να φυτεύουν συστηματικά την ευγενή ποικιλία του Μπορντό και στις αρχές του ’80 ο Δημήτρης Χατζημιχάλης παρουσιάζει την πρώτη μονοποικιλιακή εμφιάλωση Cabernet Sauvignon. Σήμερα, με περίπου 18.500 φυτεμένα στρέμματα, αποτελεί μια από τις βασικές ερυθρές ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα, αν και η δυναμική επέκτασής της έχει ανακοπεί τα τελευταία χρόνια υπέρ των γηγενών ποικιλιών. Ανθεκτική, με εξαιρετική προσαρμοστικότητα, παχύ και τραχύ φλοιό, πλούσια σε χρωστικές και τανίνες, δίνει κρασιά που αναζητούν και ενίοτε απαιτούν την επαφή με το δρύινο βαρέλι. Σήμα κατατεθέν τους το βαθύ κόκκινο χρώμα, τα αρώματα κασίς (και άλλων μαύρων φρούτων), πιπεριάς, μέντας, που εμπλουτίζονται με όσα προσθέτει η παλαίωση σε δρυ, και η τανική παρουσία στο στόμα. Κατά κανόνα και λόγω χαρακτήρα, τα κρασιά όπου κυριαρχεί το Cabernet Sauvignon ταιριάζουν με δυνατές, κρεάτινες γεύσεις, κυρίως με βάση το αρνί ή το μοσχάρι, αλλά και με ώριμα κίτρινα τυριά, αν και η προσωπική μου προτίμηση στρέφεται προς ώριμα μαλακά τυριά, τύπου Camembert ή Brie. Cava Παπαϊωάννου '16 Κορινθία ΠΓΕ Παπαϊωάννου Στο γνωστό και αναγνωρίσιμο «ύφος» του καλού οινοποιείου της Νεμέας, αυτό το Cabernet Sauvignon έρχεται στο ποτήρι μας με βαθυκόκκινο, ελαφρά εξελιγμένο χρώμα και σύνθετο μπουκέτο αρωμάτων όπου ξεχωρίζουν μαρμελάδα κεράσι, κασίς, σταφίδα, κέδρος, μέντα, μπαχαρικά και βανίλια. Μαλακό άγγιγμα στο μεσαίου όγκου στόμα με στρογγυλεμένες τανίνες, διακριτική οξύτητα, καλό φρούτο και ελαφρά θερμό τελείωμα. Τιμή: περίπου 12,50€ Άσπρος Λαγός ερυθρός '23 Κρήτη ΠΓΕ Ν. Δουλουφάκης Ένα Cabernet που δηλώνει, χωρίς περιστροφές, τη «νότια» καταγωγή του. Βαθύ πορφυρό χρώμα, αρκετά συμπαγές, με ιώδεις ανταύγειες. Πολυεπίπεδη αρωματική σύνθεση, με περάσματα μαρμελάδας φραγκοστάφυλου, ξερού δαμάσκηνου, πικάντικων μπαχαρικών, σάρκας και φρυγανισμένου ψωμιού. Σαρκώδες και πυκνό στο στόμα, με δύναμη, θέρμη, πολυπλοκότητα, αισθητές, αλλά ευγενικές τανίνες, «ντυμένες» με το απαραίτητο φρούτο και πολύ μακρύ τελείωμα. Τιμή: περίπου 15€ Cabernet Sauvignon '21 Θήβα ΠΓΕ Κτήμα Μουσών Η οικογένεια Ζαχαρία προτείνει ένα Cabernet Sauvignon από τις πλαγιές του Ελικώνα. Πορφυροκόκκινο βαθύ χρώμα, με ελάχιστα ίχνη εξέλιξης και αρώματα που θυμίζουν βιολέτα, μαρμελάδα φραμπουάζ, γλυκό κεράσι, δέρμα, βρεγμένη γη και μπαχαρικά σε διακριτικό φόντο δρυός. Μεσαίου -και κάτι- όγκου στο στόμα, με ζωηρές ακόμα, αλλά καλής ποιότητας τανίνες, ικανό φρούτο, λεπτή οξύτητα και μακριά επίγευση. Τιμή: περίπου 19€ Cabernet Sauvignon '23 Μακεδονία ΠΓΕ Μπουτάρης Η εταιρεία Οινοποιεία Μπουτάρη προσφέρει μια ενδιαφέρουσα εισαγωγή στο Cabernet Sauvignon από τη Μακεδονία. Με 12μηνη παλαίωση σε δρύινα βαρέλια, παρουσιάζεται με σκούρο κόκκινο χρώμα, μέσης έντασης και αρώματα κερασιού, φραγκοστάφυλου, πιπεριού και τοστ, σε λεπτό φυτικό φόντο. Μεσαίου -παρά κάτι- όγκου στο στόμα, ισορροπεί ευχάριστα ανάμεσα σε φρούτο, οξύτητα και τανίνες. Τιμή: περίπου 13,50€ Χρυσάμπελο 2023 Πελ/σος ΠΓΕ Λαντίδης Η οικογένεια Λαντίδη δημιουργεί, από τον αμπελώνα της στον Ασπρόκαμπο Νεμέας, ένα Cabernet Sauvignon που εκτός των άλλων διαθέτει εξαιρετική σχέση ποιότητας/ τιμής. Λαμπερό, βαθυκόκκινο χρώμα με αρκετό μοβ. Φρυγανισμένο ψωμί στη μύτη, αλλά και γλυκό βύσσινο, μαύρα μούρα, κασίς, σοκολάτα, πιπέρι και βανίλια. Δύναμη και θέρμη στο στόμα, φρούτο, οξύτητα και τανίνες που υπόσχονται μακροημέρευση. Τιμή: περίπου 12,50€ Wild Rooster Πελ/σος ΠΓΕ Αϊβαλής Πραγματικά εντυπωσιακό, «ορεινό», αφιλτράριστο Cabernet Sauvignon. Σκούρο πορφυρό χρώμα, συμπυκνωμένα, «γλυκά» αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, βιολέτας & βοτάνων ενώ βανίλια, δέρμα, καπνός και μπαχαρικά υπενθυμίζουν τους 26 μήνες παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια. Αρμονική δύναμη στο στόμα, με στιβαρές αλλά ευγενείς τανίνες, εξισορροπητική οξύτητα, ένταση, πολυπλοκότητα, θέρμη, φρούτο, εξαιρετική διάρκεια και υποσχέσεις για το μέλλον. Τιμή: περίπου 34€ Trilogia 2020 Κτήμα Δύο Ύψη Χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, 15μηνη παλαίωση σε νέα δρύινα γαλλικά βαρέλια και η εμπειρία των Γεροβασιλείου - Τσακτσαρλή χαρίζουν σε αυτό το κρασί από την Ηλεία τον ξεχωριστό του χαρακτήρα. Βαθύ πορφυροκόκκινο χρώμα, σχεδόν συμπαγές, και αρώματα κασίς, δαμάσκηνου, γλυκόριζας, σοκολάτας, μελανιού, μπαχαρικών και φρυγανισμένου ψωμιού. Ευγενική δύναμη στο στόμα, με αριστοκρατικές τανίνες, όγκο, άφθονο φρούτο και επίμονο τελείωμα. Τιμή: περίπου 47€ Rossiu di Munte Γινιέτς '19 Μέτσοβο ΠΓΕ Κατώγι Αβέρωφ Ο αμπελώνας, όπου ο Ευάγγελος Αβέρωφ φύτεψε τα πρώτα Cabernet Sauvignon, συνεχίζει να δίνει μια από τις κορυφαίες εκφράσεις του στην Ελλάδα. Μαυροκόκκινο, συμπαγές χρώμα και εκφραστικό μπουκέτο αρωμάτων, όπου πρωταγωνιστούν μαρμελάδα κασίς, βιολέτα, κεράσια σε αλκοόλ, μέντα, μελάνι, δέρμα, καπνός και τοστ. Γενναιόδωρο και πλούσιο στόμα, με ένταση, βάθος, στιβαρές τανίνες, φρούτο, ικανή οξύτητα και μακρά επίγευση. Τιμή: περίπου 25€ Καλογέρι '20 Αττική ΠΓΕ Παπαγιαννάκου Από το ξερικό αμπελοτόπι Καλογέρι, στο Μαρκόπουλο, ο Βασίλης Παπαγιαννάκος προτείνει ένα Cabernet Sauvignon που ακροβατεί χαριτωμένα μεταξύ δύναμης και λεπτότητας. Βαθύ πορφυρό χρώμα και «γλυκά» αρώματα που θυμίζουν κασίς, δαμάσκηνο, γλυκόριζα, σοκολατάκια μέντας, μαύρο πιπέρι, βανίλια και διακριτικό ξύλο. Ισορροπημένο και ευγενικό στόμα, με δομή και υπόσταση, «δουλεμένες» τανίνες, φίνα οξύτητα και μακρύ, φρουτώδες τελείωμα. Τιμή: περίπου 15€ Cabernet Sauvignon '21 Κοιλάδα Αταλάντης ΠΓΕ Κτήμα Χατζημιχάλη Το πρώτο μονοποικιλιακό Cabernet Sauvignon που εμφιαλώθηκε πίσω στις αρχές της δεκαετίας του ’80, συνεχίζει να αποτελεί σταθερή αξία. Σκούρο κόκκινο-πορφυρό χρώμα με ελαφρές, ιώδεις ανταύγειες. Σύνθετη μύτη, όπου επικρατούν τα ώριμα μαύρα φρούτα, μαζί με περάσματα μπαχαρικών, δέρματος, πράσινης πιπεριάς και διακριτική παρουσία δρυός. Στιβαρές τανίνες στο στόμα, καλή δομή, ισορροπία, φρούτο, νεύρο και διάρκεια. Τιμή: περίπου 18€ Αυλοτόπι '21 Τεγέα ΠΓΕ Κτήμα Τσέλεπου Χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, μακρά εκχύλιση και 15μηνη παλαίωση σε δρύινα βαρέλια διαμορφώνουν τον χαρακτήρα αυτού του C.S. με το βαθύ, συμπαγές πορφυρό χρώμα. Βιολέτα, μαύρο φραγκοστάφυλο, γλυκό κεράσι, γλυκόριζα, μέντα, κουτί πούρων, καφές, μπαχαρικά και βανίλια στη μύτη, ενώ στο στόμα παρουσιάζεται γεμάτο, σχεδόν πληθωρικό, με «λουστραρισμένες» τανίνες, ζωηρή οξύτητα, πυκνό φρούτο και μακρύ, θερμό τελείωμα. Τιμή: περίπου 25€ Όβηλος ερυθρός '21 Παγγαίο ΠΓΕ Βίβλια Χώρα Καθαρόαιμο C.S. από τους πρώτους αμπελώνες που φύτεψε το Κτήμα στο Παγγαίο. Πολύ σκούρο πορφυρό, συμπαγές χρώμα και ελκυστικό αρωματικό μπουκέτο, με περάσματα βιολέτας, κασίς, καραμέλας φραμπουάζ, μέντας, ευκάλυπτου, σοκολάτας και μπαχαρικών, σε φόντο δρυός. Γεμάτο και πλούσιο στόμα, ισορροπημένο, με στιβαρές, αλλά ωραία ενσωματωμένες, τανίνες, φρούτο, οξύτητα και ελαφρά θερμό, μακρύ τελείωμα. Τιμή: περίπου 44€ Kotyle ερυθρός '22 Πελ/σος ΠΓΕ Αμπελώνας Ναβαρίνο Από τον ξερικό, χαμηλής απόδοσης, αμπελώνα, τον οποίο «ανασύστησε» το Costa Navarino, στη Μεσσηνία, σε υψόμετρο πάνω από 700 μέτρα, έρχεται αυτό το καλοφτιαγμένο Cabernet Sauvignon που ωρίμασε σε δρύινα βαρέλια. Πολύ βαθύ κόκκινο χρώμα και μύτη με τονισμένη, αλλά όχι δυσάρεστα, την παρουσία του βαρελιού. Πυκνή δομή στο στόμα, με «νόστιμες» τανίνες, ζουμερό φρούτο και διάρκεια. Τιμή: περίπου 37€ Αμέθυστος ερυθρός '23 Δράμα ΠΓΕ Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη Ο συνδυασμός Cabernet Sauvignon με 20% Merlot και 10% Αγιωργίτικο δίνει έναν από τους πιο ενδιαφέροντες εκπροσώπους της «σχολής της Δράμας», που μετρά σχεδόν 35 χρόνια παρουσίας. Βαθυκόκκινο κρασί, με εκφραστική μύτη σε τόνους μαρμελάδας κεράσι, φραμπουάζ, πικρής σοκολάτας, βοτάνων, δρυός και δέρματος. Νεανική δύναμη και φρεσκάδα, με καλό φρούτο, όγκο, σφιχτές τανίνες και μακρύ τελείωμα. Τιμή: περίπου 19€ Πλούτος 2021 Πελ/σος ΠΓΕ Παλυβος C.S. και Syrah, από αμπελοτόπια της Αρχαίας Νεμέας, συναντώνται σε αναλογία 70/30. Χρώμα πυκνό, πορφυροκόκκινο. Σύνθετη, εκφραστική μύτη σε τόνους πασχαλιάς, μαρμελάδας κασίς, κερασιού, ξερού δαμάσκηνου, μόκας, φρυγανισμένου ψωμιού, μελανιού, τρούφας και πιπεριού. Γενναιόδωρο στόμα, με πυκνή τανική δομή, συμπυκνωμένο φρούτο, οξύτητα που αντιμετωπίζει σοβαρά τους 15⁰ αλκοόλης, προσφέροντας ισορροπία και θερμό, επίμονο τελείωμα. Τιμή: περίπου 26€ Arlekinon Chora '22 Ποικιλιακός Λιάππη Απρόσμενος, αλλά, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, επιτυχής συνδυασμός του Cabernet Sauvignon με το λευκό Ασύρτικο, το οποίο προσθέτει μια αίσθηση φρεσκάδας στο σύνολο. Κρασί ήπιας παρέμβασης, με σκούρο κόκκινο χρώμα και νεανική μύτη σε τόνους πασχαλιάς, βύσσινου, κερασιού, πιπεριάς και πικραμύγδαλου, σε διακριτικό φόντο δρυός. Μεσαίο -παρά κάτι- στόμα, με ήπιες τανίνες, νεύρο, φρούτο και διάρκεια. Τιμή: περίπου 16€ Cabernet - Νέα Δρυς 2021 Αχαΐα ΠΓΕ Αντωνόπουλου Η ιστορική ετικέτα, δημιούργημα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου, στα τέλη του ’80, πλέον παράγεται από την Αχαΐα Κλάους και συνδυάζει Cabernet Sauvignon με Cabernet Franc σε αναλογία 70/30. Σκούρο κόκκινο, ελαφρά εξελιγμένο χρώμα. Αρώματα βιολέτας, μαρμελάδας δαμάσκηνου, βοτάνων, σταφίδας, μπαχαρικών και βανίλιας. Μεσαίου όγκου στο στόμα, με αισθητές τανίνες, διακριτική οξύτητα και διάρκεια. Τιμή: περίπου 34€ Κτήμα Κατσαρού ερυθρός '10 Κρανιά ΠΓΕ Κτήμα Κατσαρού Μια σπάνια, δυσεύρετη εκδοχή του κλασικού συνδυασμού C.S. - Merlot, στην ιδανική στιγμή του. Εξελιγμένο, βαθυκόκκινο χρώμα, με λίγες κεραμιδί ανταύγειες. Σύνθετο, ώριμο μπουκέτο στη μύτη με περάσματα ξερού δαμάσκηνου, γλυκού κεράσι, λιωμένου φραγκοστάφυλου, κέδρου, σοκολάτας, πιπεριού και βανίλιας. Αρμονικό και κομψό στόμα, με τανίνες μαλακωμένες, κλάση, ακμαίο φρούτο, ελαφρά οξύτητα και επίμονο τελείωμα. Τιμή: περίπου 55€ Cabernet Sauvignon Αγιωργίτικο Οινότρια Γη '23 Αττική ΠΓΕ Κτ. Κώστα Λαζαρίδη Από τον βιολογικό αμπελώνα της Οινότριας Γης, αυτό το Cabernet Sauvignon, με μόλις 10% Αγιωργίτικο, εμφιαλώνεται ύστερα από 18μηνη παραμονή σε δρύινα βαρέλια. Πορφυροκόκκινο συμπαγές χρώμα, με λίγες ιώδεις ανταύγειες. Πυκνά αρώματα ώριμων μαύρων φρούτων, αλλά και γλυκόριζας, σάρκας και φρυγανισμένου ψωμιού. Γεμάτο και μυώδες στο στόμα, με πλούσιες τανίνες, άφθονο φρούτο, ένταση, βάθος και έξοχη διάρκεια. Τιμή: περίπου 25€ Τέχνη Αλυπίας '22 Δράμα ΠΓΕ Τέχνη Οίνου Το C.S. κυριαρχεί σε αυτό το κρασί, αλλά «εμπλουτίζεται» με 30% Αγιωργίτικου. Το χρώμα του είναι πορφυροκόκκινο, μέσης πυκνότητας, ενώ στο αρωματικό μπουκέτο ξεχωρίζουν μαύρο φραγκοστάφυλο, γλυκό κεράσι, βύσσινο σε αλκοόλ, μέντα, πράσινη πιπεριά, βανίλια και δέρμα, σε λεπτό υπόστρωμα φρυγανισμένου ψωμιού. Μεσαίου όγκου στο στόμα, ισορροπημένο, με ευγενικές, αλλά παρούσες τανίνες, φρούτο και διάρκεια. Τιμή: περίπου 18,50€ Δείτε επίσης 12 σημαντικές ερωτήσεις για το κρασί

from cantinamag.gr https://ift.tt/j1PnQS2

Σχόλια