Η μικρή σταφίδα με τη μεγάλη ιστορία
Για δεκαετίες, η Κορινθιακή σταφίδα ήταν ο «μαύρος χρυσός» της Ελλάδας και η ιστορία της διατρέχει την ίδια την ιστορία του ελληνικού αγροτικού κόσμου. Από την αρχαιότητα έως και τον 20ό αιώνα, αποτέλεσε σταθερό προϊόν καλλιέργειας και εμπορίου, με αποκορύφωμα τον 19ο αιώνα, όταν η έγινε το βασικό εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας. Η καλλιέργεια της ξεκίνησε συστηματικά από περιοχές της Αχαΐας και της Κορινθίας και γρήγορα επεκτάθηκε στη Μεσσηνία, την Ηλεία, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά. Στις περιοχές αυτές έγινε μονοκαλλιέργεια και γύρω της οργανώθηκε το εμπόριο στα λιμάνια και οι υποδομές. Σήμερα, η ζήτηση έχει περιοριστεί, η καλλιέργεια απειλείται από την κλιματική αλλαγή, εγκαταλείπεται και οι παραγωγοί μειώνονται χρόνο με τον χρόνο.
Κρεμασμένο τζαμπί σε σκιάδιο της Νεμέας - Golden Black. Το πρώτο δείγμα της σοδειάς. Φωτογραφία: Γιάννα Μπαλαφούτη
Πώς αποξηραίνεται; Στον ήλιο ή στη σκιά;
Η σταφίδα παραδοσιακά αποξηραίνεται με δύο τρόπους. Ο πιο γνωστός είναι η ξήρανση στον ήλιο όπου τα τσαμπιά απλώνονται στα αλώνια. Mέσα σε 7 - 10 μέρες έχουν ζαρώσει (σταφιδιάσει) και αποκτούν πιο σκούρο χρώμα, συμπυκνωμένη γεύση και αρώματα με «καραμελωμένη» αίσθηση. Ο δεύτερος είναι η σκίαση, όπου η σταφίδα κρεμιέται σε σχοινιά κάτω από στέγαστρα. Όλη η διαδικασία είναι κρατάει περίπου 20 ημέρες και δίνει σταφίδες με πιο φρουτώδη γεύση και απαλά αρώματα.Η σταφίδα με ταυτότητα και προστατευόμενη προέλευση
Το 1993, η «μαύρη κορινθιακή» που παράγεται στην Αιγιαλεία με ονομασία «Βοστίτσα» αναγνωρίσθηκε ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Το 2008, η σταφίδα που παράγεται στη Ζάκυνθο απέκτησε την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης «Σταφίδα Ζακύνθου». Το 2011 καταχωρήθηκε η «Σταφίδα Ηλείας» ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
Η επιστήμη πίσω από την Κορινθιακή σταφίδα
Η Κορινθιακή σταφίδα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο και φυσικά σάκχαρα. Περιέχει δεκάδες πολυφαινολικές ενώσεις, όπως φαινολικά οξέα, φλαβονόλες και ανθοκυανίνες, ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και έχουν συνδεθεί με τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και τη ρύθμιση του μεταβολισμού. Σε αντίθεση με άλλα superfoods διατηρεί σε υψηλά επίπεδα το αντιοξειδωτικό φορτίο και μετά την αποξήρανση. Σε πιλοτικές κλινικές μελέτες που έγιναν σε άτομα με υπερλιπιδαιμία ή σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, η καθημερινή κατανάλωση Κορινθιακής σταφίδας οδήγησε σε μείωση της φλεγμονής, βελτίωση της οξειδωτικής κατάστασης και ορισμένες φορές σε μικρή πτώση της αρτηριακής πίεσης.Μια μικρή χούφτα, περίπου 30 με 40 γραμμάρια, προσφέρει φυτικές ίνες, κάλιο, φυσικά σάκχαρα και γεύση, χωρίς την ανάγκη προσθήκης ζάχαρης ή συντηρητικών
Δεξιά η νωπή σταφίδα και αριστερά η αποξηραμένη. Φωτογραφία: Γιάννα Μπαλαφούτη
Που τη βρίσκουμε
Σε όλα τα supermarket θα την αναζητήσετε στα ράφια με τους ξηρούς καρπούς. Στην Ελλάδα είμαστε όμως, οπότε μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με τους παραγωγούς. Εμείς, ενδεικτικά, σας προτείνουμε τα ακόλουθα προϊόντα


Και μία παραδοσιακή συνταγή
Μπορούμε επίσης να θυμηθούμε παραδοσιακές συνταγές και να την εντάξουμε στις μαγειρικές μας. Άλλωστε ταιριάζει υπέροχα στα γεμιστά, μαγειρεμένο με χοιρινό, πιλάφι με συκωταριά ή ακόμα και με ψάρι όπως είναι η παραδοσιακή συνταγή της Μεσσηνίας για την «Τσιλαδιά».
from cantinamag.gr https://ift.tt/oDHAEIs
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου