- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Μέσω του Let’s Ferry μπορείτε να κλείσετε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για όλους τους Ελληνικούς προορισμούς, με όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, τα δημοφιλή Ιταλικά λιμάνια καθώς και άλλους επιλεγμένους προορισμούς της Μεσογείου! Το Let’s Ferry δεν επιβάλει καμία έξτρα χρέωση για την έκδοση των εισιτηρίων. Παρέχεται η δυνατότητα αποστολής εισιτηρίων οπουδήποτε στον κόσμο μέσω Κούριερ.
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Το ελληνικό γιαούρτι ως brand
Το «Greek Yogurt» δεν είναι προϊόν με νομικά κατοχυρωμένη σύνδεση με την Ελλάδα και δεν καταγράφεται στην άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά. Είναι μόνο μια -παγκοσμίως δημοφιλής- τεχνολογία παραγωγής που έγινε brand. Αποτελεί, δε, ένα από τα ενδιαφέροντα θέματα γαστροδιπλωματίας, πολιτισμικής εμπορευματοποίησης, παρεξήγησης και διαμάχης. Ο όρος καθιερώθηκε εμπορικά τη δεκαετία του 2000, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν πολυεθνικές γαλακτοβιομηχανίες όπως η Chobani τουρκικών συμφερόντων, η ελληνική FAGE και η γαλλική Danone άρχισαν να το διαφημίζουν ως πιο πλούσιο σε πρωτεΐνη, πιο πηχτό, πιο υγιεινό. Στην πραγματικότητα, μιλάμε για το στραγγιστό που «δεν έχει τσίπα πάνω του». Αυτό που στην Ελλάδα σουρώναμε στην τσαντίλα, για να φύγει ο ορός και να μείνει το πυκνό σώμα του. Το θέμα είναι ότι το «Greek Yogurt» πλέον παράγεται παντού: στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Γερμανία, στην Ιαπωνία και όχι μόνο από ελληνικές εταιρείες. Το γάλα δεν είναι ελληνικό, οι μικροοργανισμοί ενδέχεται να μην είναι οι ίδιοι, οι συνθήκες ζύμωσης και παστερίωσης διαφέρουν. Κι όμως, το «Greek» παραμένει στην ετικέτα. «Το γιαούρτι διαφοροποιείται με βάση την προέλευση του γάλακτος αλλά και τις ιδιαιτερότητες που έχει το κλίμα και το έδαφος. Οι γαλακτοβιομηχανίες σε όλο τον πλανήτη ακολουθούν μεν την ίδια συνταγή, αλλά το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι το ίδιο. Και στη Ρουμανία φτιάχνουν γιαούρτι και στην Τουρκία, αλλά δεν μπορεί να μιλάμε για το ίδιο προϊόν», εξηγεί στο Cantina ο τεχνολόγος Τροφίμων Ιωάννης Γ. Κακός.Παραδοσιακό και μάλιστα σύμφωνα με τον νόμο είναι μόνο το γιαούρτι με την πέτσα του, σε μικρό ή μεγαλύτερο κεσεδάκι
Με απλά λόγια, μπορεί κάτι να λέγεται «ελληνικό γιαούρτι» και να μην είναι ελληνικό. Είναι ένας όρος που αφορά τον τρόπο παραγωγής και όχι τον τόπο προέλευσης. Και εδώ βρίσκεται η παγίδα αλλά και η δύναμη γιατί, τελικά, έγινε μια διεθνής ιστορία επιτυχίας. Αλλά, όπως κάθε brand, μπορεί να εμπεριέχει και στρεβλώσεις στην απλοποίηση, στην εμπορική εκδοχή της αυθεντικότητας, στην αποσύνδεση από τον τόπο και τον τρόπο.Γιαούρτη (η) - Λεξικό της Πρωίας (1933): Γιαούρτη, η – παχύν προϊόν γάλακτος, όξινον, παραγόμενον δι’ επαλείψεως και παραμονής εν ζεστασία· ιδίως διαδεδομένον εν τη επαρχία. Φρ. «η γιαούρτη έκαμε πέτσα».Διαβάστε επίσης Έρευνα του Cantina: Τι κρύβεται μέσα στο γιαούρτι; Γιατί πρέπει να τρώνε παραδοσιακό γιαούρτι τα παιδιά μας; O Έλληνας chef που φτιάχνει γιαούρτι από γάλα καμήλας στο Αμπού Ντάμπι
from cantina.protothema.gr https://ift.tt/NtC3Q9b
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου