- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Μέσω του Let’s Ferry μπορείτε να κλείσετε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για όλους τους Ελληνικούς προορισμούς, με όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, τα δημοφιλή Ιταλικά λιμάνια καθώς και άλλους επιλεγμένους προορισμούς της Μεσογείου! Το Let’s Ferry δεν επιβάλει καμία έξτρα χρέωση για την έκδοση των εισιτηρίων. Παρέχεται η δυνατότητα αποστολής εισιτηρίων οπουδήποτε στον κόσμο μέσω Κούριερ.
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Μπουφέ πρωινού: Γεύση ή υγιεινή;
Σχεδόν κάθε καλοκαίρι, έχω την τύχη να βρίσκομαι μπροστά σε έναν εντυπωσιακό ξενοδοχειακό μπουφέ. Συχνά όχι μόνο ως επισκέπτης, αλλά και ως χημικός MS, με ειδίκευση στην ασφάλεια των τροφίμων. Και εκείνη ακριβώς τη στιγμή πάντα υπάρχει μέσα μου ένα μεγάλο δίλλημα. Το επαγγελματικό μου ένστικτο με καλεί να ξεχωρίσω το «απολαυστικό» από το «ασφαλές». Γιατί όσο δελεαστικό κι αν μοιάζει ένα πιάτο με αυγά, αλλαντικά και γλυκίσματα, άλλους τόσους πιθανούς κινδύνους μπορεί να κρύβει.Ευπαθή τρόφιμα στον μπουφέ πρωινού - Τι λέει ο ΕΦΕΤ
Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, τρόφιμα όπως κοτόπουλο, κιμάδες, ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά, αλλαντικά, σαλάτες με μαγιονέζα και γλυκά με κρέμα συγκαταλέγονται στα υψηλού κινδύνου. Για να είναι ασφαλή προς κατανάλωση, απαιτείται αυστηρός έλεγχος της θερμοκρασίας τους κατά τη διάθεση και συχνή ανανέωσή τους. Η «επικίνδυνη θερμοκρασιακή ζώνη» (5°C – 60°C) είναι ο παράγοντας-κλειδί. Αν το αυγό που πήρες είναι χλιαρό ή η σαλάτα του σεφ δεν είναι καλά δροσερή, τότε καλύτερα να τα αφήσεις στη θέση τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρασκευάσματα που βρίσκονται εκτός ψύξης για ώρα ή δεν διατηρούνται στους κατάλληλους θερμοθαλάμους. Η μαγική φράση είναι να διατηρείται «το κρύο φαγητό- κρύο και το ζεστό φαγητό-ζεστό».
Το επικίνδυνο comeback των περισσευμάτων
Η ανακύκλωση τροφίμων στα ξενοδοχεία είναι πραγματικότητα. Τα περισσεύματα από τον προηγούμενο βραδινό μπουφέ, όπως κομμάτια κρέατος, λαχανικά ή κιμάδες, χρησιμοποιούνται συχνά την επόμενη μέρα σε πίτες, ομελέτες ή ακόμα και μαγειρευτά. Αν και πρόκειται για μια προσέγγιση φιλική προς τη βιωσιμότητα και το περιβάλλον, η ασφάλεια τροφίμων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Η πρακτική της ανακύκλωσης των τροφίμων οφείλει να ακολουθεί αυστηρούς κανόνες και πρακτικές, αλλά και να εφαρμόζεται από προσωπικό εξόχως κατηρτισμένο. Σε διαφορετική περίπτωση μετατρέπει τον πλούτο γεύσεων σε εστία κινδύνου. Το μαγειρεμένο κοτόπουλο εάν επαναθερμανθεί μέσα σε μια πίτα ή ο κιμάς που ξαναμπαίνει σε μια ομελέτα, μπορεί να έχουν ήδη ξεπεράσει τα όρια ασφαλούς διατήρησης. Οι διατροφικές παγίδες του πρωινού μπουφέ Ας περάσουμε τώρα από την ασφάλεια, στη θρέψη. Ο πρωινός μπουφές είναι γεμάτος με τρόφιμα «κενών θερμίδων», που μοιάζουν αθώα αλλά επιβαρύνουν τον οργανισμό μας. Κρουασάν με γέμιση, ντόνατς, βάφλες, pancakes, σοκολατούχα δημητριακά, έτοιμες μαρμελάδες, επεξεργασμένο λευκό ψωμί με βούτυρο και μέλι. Εξαιρετικά δημοφιλή, αλλά επιβαρυμένα δυστυχώς με επιπλέον θερμίδες, από λιπαρά και επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Αυτές οι επιλογές είναι φτωχές σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, ενώ είναι πλούσιες σε ζάχαρη και κορεσμένα ή υδρογονωμένα λιπαρά. Το αποτέλεσμα είναι απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρο, γρήγορη πείνα και ανάγκη για δεύτερο καφέ πριν καν φτάσουμε στην παραλία.
from cantina.protothema.gr https://ift.tt/C1gl864
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου