- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Μέσω του Let’s Ferry μπορείτε να κλείσετε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για όλους τους Ελληνικούς προορισμούς, με όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, τα δημοφιλή Ιταλικά λιμάνια καθώς και άλλους επιλεγμένους προορισμούς της Μεσογείου! Το Let’s Ferry δεν επιβάλει καμία έξτρα χρέωση για την έκδοση των εισιτηρίων. Παρέχεται η δυνατότητα αποστολής εισιτηρίων οπουδήποτε στον κόσμο μέσω Κούριερ.
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Το ψωμί: Γήινο και ιερό
Δεν είναι τυχαίο ότι το ψωμί ευλογείται πριν κοπεί. Στην Ελλάδα το σταυρώνουμε, και δεν το τοποθετούμε ανάποδα. Στην Ιταλία το φιλούν αν πέσει στο έδαφος. Στην Ιβηρική, το ψωμί δεν πετιέται ποτέ. Αυτή η σχέση ιερότητας γεννήθηκε μέσα από τον κόπο. Από τη γη που καλλιεργήθηκε, το σιτάρι που αλέστηκε, το ζυμάρι που ζυμώθηκε με τα χέρια, τη φωτιά που το έψησε. Το ψωμί δεν είναι έτοιμο προϊόν. Είναι διαδρομή.

Το αλάτι: Το στοιχείο της ισορροπίας
Αν το ψωμί γεννιέται από τη γη και τη φωτιά, το αλάτι έρχεται από το νερό και τον ήλιο. Στις αλυκές του Μεσολογγίου, της Μήλου, της Κρήτης, της Νάξου, άνθρωποι ακόμα βγάζουν τον ανθό του αλατιού με ξύλινες σκούπες, περιμένοντας την εξάτμιση του θαλασσινού νερού. Εκεί, το αλάτι δεν είναι απλώς ένα καρύκευμα. Είναι μνήμη, είναι κόπος, είναι φυσική μεταμόρφωση. Το αλάτι είναι στοιχείο διατήρησης. Διατηρεί το φαγητό, αλλά και τη γεύση. Στην παραδοσιακή γαστρονομία, είναι ο φύλακας των παστών, ο σύμμαχος των τυριών, η αλμύρα που φέρνει ισορροπία. Δεν είναι η φωνή του πιάτου, αλλά η δόνηση που το ολοκληρώνει. Είναι η μικρή ποσότητα που δίνει τον χαρακτήρα. Η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά. Αλλά και πέρα από το πρακτικό, το αλάτι κουβαλάει συμβολισμούς: στην αρχαιότητα ήταν πολύτιμο όσο και ο χρυσός. Ήταν εργαλείο συναλλαγών. Στην παράδοση, ήταν στοιχείο αποτρεπτικό – ριχνόταν στις γωνιές των σπιτιών, στους δρόμους, σε τελετές. Ήταν το υλικό της ευχής και της προστασίας.
Η μεγάλη τέχνη της συνοδείας
Στον μεσογειακό κόσμο, το ψωμί δεν είναι ποτέ μόνο του. Είναι δίσκος προσφοράς. Πάνω του ακουμπούν οι λούζες των Κυκλάδων, τα παστά ψάρια της Μάνης, τα τοπικά τυριά από αιγοπρόβειο γάλα. Φέτα ψωμιού και από πάνω λίγη Μεσσηνιακή σφέλα ή ξινομυζήθρα, μια φέτα ντομάτα και μια σταγόνα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Πολλές φορές, αυτό είναι όλο. Κι όμως, αυτή είναι η επιτομή της γεύσης. Το ψωμί και το αλάτι είναι η βάση πάνω στην οποία στήνεται κάθε ουσιαστική μεσογειακή γαστρονομία. Όχι ως θεαματική σύνθεση, αλλά ως φιλική, καθημερινή πρακτική. Μια φρυγανισμένη φέτα ψωμί σε ένα καφενείο, ένα καρβέλι πάνω στο ξύλινο τραπέζι μιας αυλής, ένα μικρό μπολ με ντόπιο αλάτι δίπλα στο λάδι. Αυτές οι εικόνες είναι περισσότερο πολιτισμικές παρά γευστικές. Αλλά είναι και τα δύο.Η φιλοξενία αρχίζει εδώ

Το μέλλον της απλότητας

10 συνταγές για νόστιμο γεμιστό ψωμί στο σπίτι
from cantina.protothema.gr https://ift.tt/nRfswHX
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου