Η «ακτινογραφία» του ακτινίδιου
Μερίδα και ημερήσια κατανάλωση: Μία μερίδα θεωρείται 1 μεγάλο ακτινίδιο (περίπου 100 γρ.) ή 2 μικρά ακτινίδια. Η ημερήσια κατανάλωση μπορεί να κυμαίνεται από 1 έως 2 ακτινίδια, ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες και τις διατροφικές συνήθειες του κάθε ατόμου. Θερμίδες στο ακτινίδιο: Το ακτινίδιο είναι ένα φρούτο χαμηλό σε θερμίδες καθώς μία μερίδα -αντιστοιχεί σε 1 μεγάλο τεμάχιο- θα μας δώσει μόλις 50 θερμίδες. Το χαμηλό θερμιδικό του περιεχόμενο αποδίδεται στην αυξημένη περιεκτικότητα του σε νερό καθώς περίπου το 80% αποτελείται από νερό. Το υπόλοιπο μέρος αποτελείται κατά βάση από υδατάνθρακες.
Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά
Το ακτινίδιο είναι ένα φρούτο γεμάτο θρεπτικά συστατικά και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Πρώτα απ' όλα, είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην πρόληψη λοιμώξεων. Επιπλέον, το ακτινίδιο περιέχει αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Ε και οι πολυφαινόλες, που προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά και βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Η κατανάλωση ακτινιδίων μπορεί να βοηθήσει στην πέψη, καθώς είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, που ενισχύουν τη λειτουργία του εντέρου και μειώνουν την δυσκοιλιότητα. Επιπλέον το ακτινίδιο έχει θετική επίδραση στην καρδιά. Περιέχει κάλιο, το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος και στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών προβλημάτων. Η κατανάλωση ακτινιδίων έχει επίσης συνδεθεί στη μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων και τη βελτίωση της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων.Το ακτινίδιο στο «μικροσκόπιο»
Σε μια in vitro μελέτη που διεξήχθη το 2023 και δημοσιεύθηκε στο "Food Research International" εξετάστηκε η επίδραση του τυποποιημένου πράσινου ακτινιδίου στο εντερικό μικροβίωμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική αύξηση των ευεργετικών βακτηρίων, καθώς και την παραγωγή βουτυρικού οξέος, ενός μεταβολίτη με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επιπλέον, τα μεταβολικά προϊόντα της ζύμωσης του ακτινιδίου μείωσαν τα επίπεδα της προ-φλεγμονώδους κυτοκίνης IL-6 και αύξησαν την αντιφλεγμονώδη IL-10. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το ακτινίδιο μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της εντερικής υγείας και να προσφέρει ανακούφιση σε άτομα με ήπια φλεγμονώδη προβλήματα του εντέρου. Σε μία τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που διεξήχθει το 2024 και δημοσιεύθηκε στο "Nutrients". Δείχθηκε η βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου, η αύξηση της σεροτονίνης και η μείωση φλεγμονωδών κυτοκινών και βελτίωση της δυσκοιλιότητας.Συνταγές με ακτινίδιο


from cantina.protothema.gr https://ift.tt/ztldqJP
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου