- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Μέσω του Let’s Ferry μπορείτε να κλείσετε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για όλους τους Ελληνικούς προορισμούς, με όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, τα δημοφιλή Ιταλικά λιμάνια καθώς και άλλους επιλεγμένους προορισμούς της Μεσογείου! Το Let’s Ferry δεν επιβάλει καμία έξτρα χρέωση για την έκδοση των εισιτηρίων. Παρέχεται η δυνατότητα αποστολής εισιτηρίων οπουδήποτε στον κόσμο μέσω Κούριερ.
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Τελευταία εβδομάδα Veganuary και φιλοσοφία ζωής όλο τον χρόνο. Η τάση των φυτικών διατροφικών επιλογών βρίσκεται σε συνεχή άνοδο, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται σε προϊόντα που αντικαθιστούν το κρέας και τα ζωικά παράγωγα. Σήμερα, στο σουπερμάρκετ, ανακαλύπτουμε τα φυτικά αναπληρώματα, που υποκαθιστούν τα τυριά και τα αλλαντικά, από μπιφτέκια και λουκάνικα μέχρι τυριά, τόφου και τέμπε, όλα χωρίς ζωική προέλευση. Τι περιέχουν στα συστατικά και γιατί αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερο κοινό;
from cantina.protothema.gr https://ift.tt/jp5BJvc
Τι είναι τα φυτικά αναπληρώματα;
Τα «φυτικά αναπληρώματα» - με αυτή την ονομασία θα τα εντοπίζετε στα supermarket, είναι προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να αντικαθιστούν το κρέας και τα ζωικά παράγωγα στη διατροφή μας. Κατασκευάζονται κυρίως από φυτικές πρώτες ύλες, όπως πρωτεΐνη σόγιας, μπιζελιού, σιταριού ή μυκοπρωτεΐνη, και μιμούνται τη γεύση, την υφή και την εμφάνιση των ζωικών προϊόντων. Αυτή η κατηγορία προϊόντων απευθύνεται όχι μόνο σε χορτοφάγους ή vegan, αλλά και σε όσους θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος χωρίς να θυσιάσουν τη γεύση και τη θρεπτική αξία.Ποια προϊόντα βρίσκουμε στα supermarket και τι πρέπει να προσέχουμε;
Η ποικιλία στα σουπερμάρκετ διευρύνεται συνεχώς. Ανάμεσα στα φυτικά αναπληρώματα, συναντάμε μπιφτέκια φυτικής προέλευσης, λουκάνικα και κιμά χωρίς κρέας, καθώς και εναλλακτικά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα βρώμης, αμυγδάλου, φουντουκιού και άλλων καρπών. Παράλληλα, φυτικά υποκατάστατα τυριών, spreads και κρέμες μαγειρικής δίνουν περισσότερες επιλογές για όσους επιθυμούν να πειραματιστούν ή να εμπλουτίσουν τη διατροφή τους. Ωστόσο, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επιλογές τους και πριν την απόφαση αγοράς θα πρέπει να μελετούν προσεκτικά τα συστατικά καθώς οι καρποί όπως είναι η σόγια, ανήκουν στα Big 9 τρόφιμα που προκαλούν τις πιο συχνές τροφικές αλλεργίες.Γιατί να επιλέξουμε φυτικά αναπληρώματα;
Η επιλογή φυτικών εναλλακτικών είναι θέμα διατροφής αλλά και στάσης ζωής. Έχουν χαμηλότερη έως μηδενική περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, γεγονός που τα καθιστά ως μία πιο υγιεινή επιλογή. Επιπλέον, η παραγωγή τους έχει μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα συγκριτικά με την κτηνοτροφία, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν τη φιλοσοφία της ευζωίας των ζώων. Έτσι, η κατανάλωση φυτικών προϊόντων συνδυάζει υγεία, προστασία του περιβάλλοντος και ηθική.Είναι για όλους;
Παρότι τα φυτικά αναπληρώματα συνδέονται συχνά με τους vegan ή vegetarian, η αλήθεια είναι ότι απευθύνονται σε όλους. Οι flexitarian καταναλωτές και όσοι μειώνουν σταδιακά την κατανάλωση ζωικών τροφών, είναι το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών καθώς μπορούν να ενσωματώνουν περισσότερα φυτικά τρόφιμα στη διατροφή του χωρίς να στερούνται τη γεύση και την ποιότητα.Προτάσεις για συνταγές και τρόπους χρήσης
Τα φυτικά αναπληρώματα προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για δημιουργικότητα στην κουζίνα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξετε μπιφτέκια στη σχάρα, vegan κεφτεδάκια, ή ακόμα και μπολονέζ με φυτικό κιμά. Τα φυτικά τυριά είναι ιδανικά για σαλάτες και πίτσες, ενώ οι φυτικές κρέμες μαγειρικής αποτελούν εξαιρετική βάση για σούπες και σάλτσες. Η ευκολία τους τα καθιστά τέλεια για πειραματισμούς με όλους τους τρόπους μαγειρέματος. Ανάλογα το είδος και τον τρόπο παρασκευής τους, μπορούν να προστεθούν σε πιάτα της ελληνικής κουζίνας όπως για παράδειγμα σε λαδερά, της έθνικ κουζίνας όπως για παράδειγμα σε ένα χουνκιάρ, να μαγειρευτούν με πατάτες, ζυμαρικά ή όσπρια σε γάστρα, να συμπληρώσουν μία πράσινη σαλάτα ή να εμπλουτίσουν ένα τοστ ή ένα σουβλάκι, ακόμα και να ψηθούν σε σχάρα με δυνατή φωτιά.Προϊόντα που ξεχωρίσαμε στα ράφια, τα ψυγεία και στους καταψύκτες
1. Κίτρινο Αναπλήρωμα ΔΩΔΩΝΗ Plant'd, σε φέτες Πλούσιο σε γεύση και εμπλουτισμένο με βιτανίνες Β12, B2 και ασβέστιο, αυτό το κίτρινο αναπλήρωμα που παρασκευάζει η βιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, είναι απαλλαγμένο από την γλουτένη και τη λακτόζη και προτείνεται για σάντουιτς, τορτίγιες και τοστ. Στα συστατικά αναφέρει: Νερό, έλαιο καρύδας εκτός Ε.Ε. 20%, τροποποιημένο άμυλο, θαλασσινό αλάτι, ίνες κυτταρίνης, φυσικές αρωματικές ύλες και για ρυθμιστή οξύτητας έχει κιτρικό οξύ. 2.Αναπλήρωμα ΕΒΛΟΓΗΜΕΝΟ με γεύση τσένταρ, σε φέτες Μια νόστιμη εναλλακτική πρόταση έρχεται από την εταιρεία Family Food για να δώσει έξτρα γεύση που θυμίζει τσένταρ, στα σάντουιτς, τις μπρουσκέτες και τα τοστ. Στα συστατικά αναφέρει: Νερό, ραφιναρισμένο καρυδέλαιο (22%), άμυλο, τροποποιημένο άμυλο ταπιόκας, τροποποιημένο άμυλο πατάτας, αλάτι, πρωτεΐνη μπιζελιού, φυτικές αρωματικές ύλες, εκχύλισμα ελιάς, γαλακτικό οξύ φυτικής προέλευσης, χρωστική: εκχύλισμα πάπρικας και β-καροτένιο, βιταμίνη Β12. 3.Τόφου TAIFUN καπνιστό βιολογικό Αυτό το ιδιαίτερο τόφου, ακολουθεί την κλασική διαδικασία παρασκευής από φασόλια σόγιας και είναι καπνισμένο σε ξύλα οξιάς. Παρασκευάζεται στη Γερμανίας και προτείνεται ως κρύο σνακ ή σε σαλάτες, ακόμα και σωταρισμένο σε πιάτα που περιέχουν ψητά λαχανικά, ρύζι, πατάτες και ζυμαρικά. Στην ετικέτα των συστατικών αναγράφει: Τόφου 93% από φασόλια σόγιας βιολογικής γεωργίας σε ποσοστό 55%, νερό, πηκτικά μέσα: χλωριούχο μαγνήσιο και θειικό ασβέστιο, σος σόγιας από νερό, φασόλια σογιάς, σιτάρι, θαλασσινό αλάτι, καπνός από ξύλο οξιάς. 4.Αναπλήρωμα VIOLIFE Creamy Original Flavour Αυτό το κρεμώδες αναπλήρωμα ανήκει στα spreads και αντικαθιστά το βούτυρο. Προτείνεται για το πρωινό σε φρυγανιά με μέλι, για κουλούρι Θεσσαλονίκης ή πρέτζελ με ντομάτα και άλλα λαχανικά, ακόμα και σε τσιζκέικ ή τιραμισού. Στα συστατικά αναφέρει: Νερό, έλαιο καρύδας (23%), άμυλο, αλάτι, ρυθμιστής οξύτητας: γλυκονο-δ-λακτόνη, αρωματικές ύλες (νηστίσιμες), εκχύλισμα ελιάς, βιταμίνη Β12. 5. Αναπλήρωμα KOLIOS, σε φέτες Μια ακόμα εναλλακτική πρόταση για αναπλήρωμα τυριού σε φέτες, με υψηλό ποσοστό καρυδέλαιου, εμπλουτισμένο με γεύση από εκχύλισμα ελιάς. Ταιριάζει πολύ σε κράκερς και γρήγορα σνακ και στα συστατικά αναφέρει: Νερό, φυτικά λιπαρά: Καρυδέλαιο 24%, τροποποιημένο άμυλο πατάτας, άμυλο ταπιόκας, αλάτι, φυτικές αρωματικές ύλες, χρωστική: β- καροτένιο. 6.FIT FOOD Vegan Deli μανιτάρια Μια εναλλακτική πρόταση με βάση τα μανιτάρια που αντικαθιστά τα αλλαντικά. Είναι ιδανικό για σνακ, σάντουιτς και τοστ, ακόμα και σε πίτσα. Στα συστατικά διαβάσαμε: Νερό, λάδι ελαιοκράμβης βιολογικής γεωργίας, μανιτάρια σε ποσοστό 10%, σταθεροποιητές: καραγενάνη, κόμμι ξανθάνης, κόμμι χαρουπιού, πρωτεΐνη αρακά, μπαχαρικά, μαλτοδεξτρίνη, θαλασσινό αλάτι, εκχύλισμα μαγιάς, φυσικά αρώματα, μέσο όξυνσης: κιτρικό ασβέστιο, συμπύκνωμα παντζαριού. 7.BEYOND, φυτικός κιμάς Αυτός ο φυτικός κιμάς ταιριάζει εύκολα με όλες τις συνταγές της ελληνικής κουζίνας, Από μακαρόνια με κιμά έως γεμιστούς λαχανοντολμάδες. Στα συστατικά διαβάσαμε: Νερό, Πρωτεΐνη μπιζελιού(15%), έλαιο κανόλας, αρωματική ύλη, πρωτεΐνη ρυζιού, έλαιο καρύδας, ξηρή μαγιά, συντηρητικά: γαλατικό κάλιο, ξίδι, σταθεροποιητές: μεθυλοκυτταρίνη, χλωριούχο ασβέστιο, άμυλο πατάτας, αλάτι, εκχύλισμα μήλου, χρωστική: ερυθρά χρωστική της ρίζας των τεύτλων, συμπυκνωμένος χυμός ροδιού, αλάτι καλίου. 8.GENIUS, φυτικά κεφτεδάκια Veganact Στα συστατικά αναφέρει: Συμπυκνωμένη πρωτεΐνη σόγιας, άμυλο αραβοσίτου, νερό, μίγμα πρωτεΐνη σόγιας με πυκνωτικό μέσο: μεθυλοκυτταρίνη, μπαχαρικά και βότανα, αλάτι, φυτική πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, χυμό παντζαριού, χρωστική Ε150c (καραμελόχρωμα), βιταμίνη B12, κρεμμύδι, ηλιέλαιο, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, συνδυασμός από ξίδι και χυμό λεμονιού (ξίδι, αλάτι, χυμός λεμονιού, πυκνωτικό μέσο: κόμμι ξανθάνης), σταθεροποιητής: μεθυλοκυτταρίνη, μαϊντανός, δυόσμος, πρωτεΐνη μπιζελιού, καρύκευμα: αρτυματικές ύλες (πιπέρι μαύρο, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο), ρίγανη, εκχύλισμα μαγιάς), φυσικά καρυκεύματα, μπούκοβο, ζάχαρη, σκόνη σκόρδου, αλάτι, πιπέρι. 9.Peace by Peas τέμπε ρεβιθιού Με καταγωγή από την Ινδονησία, το τεμπε χαρακτηρίζεται ως μία από τις αρχαιότερες ζυμούμενες τροφές. Αν και στη χώρα του δεν μαγειρεύεται ως vegan εναλλακτική τροφή, στον δυτικό κόσμο αποτελεί μία νόστιμη και ευέλικτη τροφή με υψηλή θρεπτική αξία. Το τέμπε της εταιρείας Peace by Peas παρασκευάζεται με ελληνικά ρεβίθια και μπορεί να αντικαταστήσει οποιαδήποτε βασική πρωτείνη στο πιάτο. Τρώγεται μαριναρισμένο και περασμένο από σχαροτήγανο, μαγειρεμένο με κόκκινη σάλτσα, σε σουβλάκι ακόμα και σε smoothies. Στα συστατικά αναφέρει: 10.Delishu φυτικό προϊόν απο κάσιους με τομάτα & ρίγανη Αυτή η εναλλακτική πρόταση προέρχεται από τη ζύμωση των κάσιους με ζυμωμύκητες και έχει εμπλουτιστεί με μεσογειακά αρώματα τομάτας και ρίγανης. Προτείνεται για να αντικαθιστά τυριά που τηγανίζονται ή ψήνονται όπως για παράδειγμα το σαγανάκι. Παρασκευάζεται στη Βουλγαρία και στα συστατικά αναφέρει: φιστίκι κάσιους 70%, βούτυρο καρύδας, vegan καλλιέργειες: L. Bulgaricus 58 δισ,, L.Acidophilus 2 δις, S.Thermophilus 65 δις.from cantina.protothema.gr https://ift.tt/jp5BJvc
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου