- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Μέσω του Let’s Ferry μπορείτε να κλείσετε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για όλους τους Ελληνικούς προορισμούς, με όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, τα δημοφιλή Ιταλικά λιμάνια καθώς και άλλους επιλεγμένους προορισμούς της Μεσογείου! Το Let’s Ferry δεν επιβάλει καμία έξτρα χρέωση για την έκδοση των εισιτηρίων. Παρέχεται η δυνατότητα αποστολής εισιτηρίων οπουδήποτε στον κόσμο μέσω Κούριερ.
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Η αρχή των πάντων
Η πρόσκληση στο σπίτι για δείπνο είναι μια κίνηση υψηλής αξίας που διαφέρει σαφώς από την κοινή έξοδο για φαγητό στο εστιατόριο ή στην ταβέρνα. Δείχνει φροντίδα, εκτίμηση και εμπιστοσύνη, καθώς μοιραζόμαστε με τους καλεσμένους μας τον ιδιωτικό μας χώρο. Όσο, όμως, κι αν μια πρόσκληση, ειδικά σε δείπνο, που δικαιολογημένα θεωρείται η πιο επίσημη μορφή συνεπάγεται προετοιμασίες και μια μικρή ή μεγαλύτερη ταλαιπωρία, η ευχαρίστηση από τη συντροφιά των καλεσμένων την υπερκαλύπτει. Ευτυχώς, για τους περισσότερους τουλάχιστον, το αυστηρό πρωτόκολλο και η εθιμοτυπία των παλαιότερων εποχών έχουν υποχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, οπότε τόσο η οργάνωση όσο και η διαχείριση ενός δείπνου είναι ευκολότερες. Παρά ταύτα, ισχύει πάντα η παραίνεση του σπουδαίου γαστρονόμου Brillat-Savarin (1755-1826) «όταν προσκαλούμε κάποιον στο σπίτι μας, αναλαμβάνουμε την υποχρέωση να τον κάνουμε ευτυχισμένο καθ’ όλο τον χρόνο παραμονής του κάτω από τη στέγη μας». Όπως και δυο απλές αλήθειες, «καλούμε από ευχαρίστηση και όχι από καταναγκασμό» εντάξει, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, που δεν μπορούμε να αποφύγουμε και «οι σχέσεις μας με τους άλλους χρειάζονται προσπάθεια για να ευδοκιμήσουν». Χωρίς να ακολουθούμε κάποια «σχολή» -ναι, υπάρχουν και τέτοιες, τόσο για την εθιμοτυπία όσο και για το στήσιμο του τραπεζιού- μοιραζόμαστε μαζί σας μερικές ιδέες που μπορεί να κάνουν την προετοιμασία και την οργάνωση ενός δείπνου πιο βατή και απολαυστική.Τα προκαταρκτικά
Αξίωμα: «Ο σωστός και έγκαιρος σχεδιασμός προφυλάσσει από δυσάρεστες καταστάσεις της τελευταίας στιγμής». Βήμα πρώτο Αποφασίζουμε την ημέρα και την ώρα, υπολογίζοντας την προετοιμασία που απαιτείται για το δείπνο, αλλά και τον χρόνο για την αποκατάσταση του χώρου στην προτέρα του κατάσταση. Δυστυχώς, δεν έχουν ακόμα εφευρεθεί τα αυτομαζευόμενα τραπέζια και τα αυτοπλυνόμενα σκεύη. Βήμα δεύτερο Υπολογίζουμε τις δυνατότητες φιλοξενίας του χώρου μας αλλά και τις φυσικές αντοχές μας. Τούτο το τελευταίο είχε μικρότερη σημασία σε παλιότερες εποχές, που ακόμα και μικροαστικά σπίτια είχαν βοηθητικό προσωπικό, αλλά τώρα μάλλον τα πράγματα έχουν αλλάξει. Χωρίς να φτάνουμε στην υπερβολή, κάθε καλεσμένος χρειάζεται τουλάχιστον 70 εκατοστά χώρο στο τραπέζι για να αισθάνεται σχετικά άνετα, με τα 60 να αποτελούν το κατώτερο όριο και τα 50 να αγγίζουν το στάδιο της «κονσερβοποίησης».
Στο τραπέζι
Είναι αλήθεια ότι κάθε εποχή, ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες, κοινωνικές και οικονομικές, που επικρατούσαν, διαμόρφωνε το τυπικό των γευμάτων, τη σύνθεση, τη σειρά παρουσίασης, τη διάταξη των συνδαιτυμόνων, την ιεραρχία και μύρια άλλα. Άλλωστε και οι παλιότερες εκδόσεις των ελληνικών οδηγών μαγειρικής, από τον Νικόλαο Τσελεμεντέ ή και νωρίτερα, δεν παρέλειπαν να αφιερώσουν ένα εισαγωγικό κεφάλαιο στο στήσιμο του τραπεζιού, στο σερβίρισμα των φαγητών και τους κανόνες συμπεριφοράς οικοδεσποτών και καλεσμένων. Βέβαια, από τον μεγάλο κατάλογο των «πρέπει και μη» του περασμένου αιώνα αρκετά έχουν ξεχαστεί, ενώ κάποια εφαρμόζονται μόνο σε πολύ επίσημα δείπνα, που αφορούν ελάχιστους. Αντίθετα, κάποια άλλα παραμένουν ακόμα επίκαιρα και σε χρήση. Η ώρα του δείπνου τηρείται με ευλάβεια. Μπορούμε να φτάσουμε, το πολύ, ένα τέταρτο πριν από την καθορισμένη ώρα και δεν επιτρέπεται να καθυστερήσουμε περισσότερο από ένα τέταρτο. Σε περίπτωση μεγαλύτερης αργοπορίας, για σοβαρό λόγο εννοείται, ειδοποιούμε τηλεφωνικά, παρακαλώντας να ξεκινήσει το δείπνο προτού φθάσουμε. Για το διάστημα της αναμονής, μέχρι να συγκεντρωθούν όλοι οι καλεσμένοι ο οικοδεσπότης έχει προβλέψει ένα ποτό στο σαλόνι, κατά προτίμηση σαμπάνια ή ένα καλό αφρώδες, που θα ανοίξει την όρεξη χωρίς να βαρύνει τη γεύση. Το στρώσιμο του τραπεζιού, η διακόσμηση, η επιλογή των σερβίτσιων κ.λπ. αποτελούν κατά κανόνα ευθύνη της κυρίας ή του πιο καλόγουστου του σπιτιού. Πάντως, αν δεν πρόκειται για πολύ επίσημο δείπνο και δεν υπάρχει προσωπικό για το σερβίρισμα, είναι προτιμότερο να τοποθετηθούν από την αρχή όλα τα σερβίτσια στο τραπέζι και τα φαγητά να έρθουν σε πιατέλες. Για τα πιάτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση ένα μεγάλο, που θα λειτουργήσει ως sous plat, επάνω του θα ακουμπήσει το πιάτο του κυρίως και επάνω σε αυτό το πιάτο του πρώτου, ενώ αριστερά και πάνω θα μπει το πιατάκι του ψωμιού και κάτω αριστερά το πιάτο της σαλάτας. Εννοείται ότι για κάθε κρασί θα προβλέψουμε διαφορετικό ποτήρι, ανάλογα με το χρώμα και τον χαρακτήρα του. Ακόμα και αν το δείπνο είναι μεταξύ φίλων, καλό είναι να έχουμε καθορίσει από πριν τη θέση του καθενός, τοποθετώντας ένα καρτελάκι με το όνομά του μπροστά στο πιάτο του. Σε περίπτωση πιο επίσημων καταστάσεων, θυμόμαστε ότι ο τιμώμενος κύριος κάθεται δεξιά από την οικοδέσποινα και αντίστοιχα η τιμώμενη κυρία δεξιά του οικοδεσπότη. Μπερδεμένα πράγματα θα μου πείτε. Ε, τι να κάνουμε, ελπίζουμε τουλάχιστον να βοηθήσαμε λίγο να τα ξεμπλέξουμε.from cantina.protothema.gr https://ift.tt/B4fFgwY
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου