Η επιτυχία του Ergon αποδεικνύει πως όταν οι αξίες της ομάδας και της οικογένειας είναι κοινές, η ισχύς εν τη ενώσει αποτελεί κάθε άλλο παρά ουτοπική ευχή. Το 2008 δύο αδέλφια από τη Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος και ο Θωμάς Δούζης, φοιτητές ακόμα, ξεκινούν το ταξίδι προς το κοινό τους όνειρο: να αναδείξουν εντός και εκτός συνόρων την ελληνική γαστρονομική κουλτούρα μέσα από την προώθηση τοπικών προϊόντων ανώτερης ποιότητας. Προσηλωμένοι στον στόχο, αναπτύσσουν μέσα σε διάστημα σχεδόν 25 χρόνων ένα διεθνώς αναγνωρισμένο brand. Deli παντοπωλεία, εστιατόρια, ξενοδοχεία και μεγάλες αγορές τροφίμων κάνουν πράξη το όραμά τους σε κάθε γωνιά του κόσμου, από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
from cantina.protothema.gr https://ift.tt/PmZYle0
Μία ιστορία φίλων
Στο ταξίδι αυτό δεν είναι μόνοι. Ο σημερινός Διευθυντής Αγορών της εταιρείας, Ευριπίδης Χρυσοβιτσάνος, γνωρίζει το 2008 τον Θωμά στον στρατό και αποφασίζει να τον ακολουθήσει: «Ήμουν σε μια φάση της ζωής που δεν με γέμιζε η δουλειά μου, ήθελα να αλλάξω παραστάσεις. Ήταν πολύ καινούριο όλο αυτό για μένα, αλλά ακολούθησα το όραμά τους». Στη συνέχεια, το 2011, στο τολμηρό εγχείρημα ενός εστιατορίου- παντοπωλείου στο «Sani Resort» της Χαλκιδικής, η ιστορία «της πολύτιμης συνδρομής των φίλων» επαναλαμβάνεται. «Ξεκινήσαμε να ετοιμάζουμε το πρότζεκτ χωρίς να έχουμε ασχοληθεί ξανά με την εστίαση. Ήταν πολύ δύσκολο για εμάς. Καλέσαμε τους φίλους μας να δουλέψουν και εκείνοι ακόμα κι αν δεν είχαν σχέση με τον χώρο. Ήρθαν και μας υποστήριξαν από την πρώτη στιγμή», μου λέει ο Θωμάς.Ισχυροί Δεσμοί
Από τότε η ομάδα μεγαλώνει με βήματα σταθερά. Προστίθενται σε αυτή νέα μέλη η πορεία των οποίων ταυτίζεται με εκείνη του Ευριπίδη, αφού τα βασικά στελέχη παραμένουν στην εταιρεία μέχρι σήμερα. Και όσοι δεν ήταν στην παρέα εξαρχής, φαίνεται πως στην πορεία έγιναν οικογένεια. Και όσο η εταιρεία μεγαλώνει, οι δεσμοί δυναμώνουν: μια συνθήκη ευτυχής και σπάνια. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό. Έχουμε κρατήσει τις μεταξύ μας σχέσεις το ίδιο διαπροσωπικές, όπως τότε, όταν πρωτοξεκινήσαμε», ομολογεί ο διευθυντής Λειτουργιών, Ευγένης Πεχλιβάνης. Περνούν αρκετό χρόνο μαζί, βγαίνουν για φαγητό, ταξιδεύουν και απολαμβάνουν το ίδιο χόμπι παίζοντας μπάσκετ σε μια ενδοεταιρική ομάδα που οι ίδιοι δημιούργησαν. Με άλλα λόγια, ενισχύουν τη συλλογικότητα σε κάθε επίπεδο: στη διασκέδαση, στη δημιουργικότητα, στη συνεργασία. Ταυτόχρονα, μοιράζονται ορισμένα χαρακτηριστικά που, σύμφωνα με τον Θωμά, έπαιξαν τον δικό τους ρόλο στην επιτυχημένη πορεία του Ergon: «Όλοι είναι καλά παιδιά. Δεν είναι τυχαία η ρήση “character over talent” (ο χαρακτήρας πάνω από το ταλέντο). Εκτός των άλλων, ξεκινήσαμε σε παρόμοια ηλικία και φάση ζωής και αυτό εν μέρει βοήθησε».Η ομάδα ως οικογένεια
Φαίνεται πως η ομάδα της Ergon αναπτύσσει το «εμείς» εξελίσσοντας παράλληλα το «εγώ», ενώ η παρουσία των μελών της είναι σταθερή και ουσιαστική, όπως ακριβώς συμβαίνει σε μια οικογένεια. Ακούω τον Θωμά να μου εξιστορεί πώς ο Ευγένης εξελίχθηκε σταδιακά μέσα στην εταιρεία ξεκινώντας από σερβιτόρος στο πρώτο εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη. Μου μιλά ακόμα για τα χρόνια της οικονομικής ύφεσης και του κορωνοϊού και παραδέχεται πως σε κάθε δυσκολία μια αφοσιωμένη ομάδα κρατά την εταιρεία και όχι το αντίστροφο. «Αυτοί οι άνθρωποι μένουν δίπλα μας βοηθώντας εμένα και τον αδελφό μου να πραγματοποιήσουμε το όνειρό μας. Αξίζουν τον σεβασμό μας». Φωτογραφία— Όλγα Δέικουfrom cantina.protothema.gr https://ift.tt/PmZYle0
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου