Τάρτα με βρώμη και μήλα

Μέσω του Let’s Ferry μπορείτε να κλείσετε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για όλους τους Ελληνικούς προορισμούς, με όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, τα δημοφιλή Ιταλικά λιμάνια καθώς και άλλους επιλεγμένους προορισμούς της Μεσογείου! Το Let’s Ferry δεν επιβάλει καμία έξτρα χρέωση για την έκδοση των εισιτηρίων. Παρέχεται η δυνατότητα αποστολής εισιτηρίων οπουδήποτε στον κόσμο μέσω Κούριερ.

Ο μεγάλος Χουάν Ρόκα για μια μόνο νύχτα απόψε στο Daios Cove στην Κρήτη

Μια εμβληματική νύχτα για το ξενοδοχείο Daios Cove στην Κρήτη και μια σημαντική στιγμή για την γαστρονομία στη χώρα μας αποτελεί το σημερινό δείπνο που θα δημιουργήσει ο μεγάλος Ισπανός σεφ Χουάν Ρόκα. Το Cantina μίλησε με τον Χουάν Ρόκα, τον πρεσβύτερο των 3 αδελφών που δημιούργησαν το πολυβραβευμένο εστιατόριο El Celler de Can Roca, στη Τζιρόνα, το οποίο κοσμείται με 3 αστέρια Michelin και έχει αναδειχθεί καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο. Ακολουθεί μέρος της συνέντευξης που θα δημοσιευθεί στο 4ο τεύχος του περιοδικού Cantina4ο τεύχος του περιοδικού Cantina που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή με την εφημερίδα Πρώτο Θέμα.
Το εστιατόριο Ocean του Daios Cove
«Η μαγειρική έχει την τεράστια δύναμη να μετατρέπει τη στιγμή σε μια μοναδική εμπειρία.»
—Ήταν Αύγουστος του 1986 όταν τα αδέρφια Joan και Josep Roca –αργότερα θα προστεθεί και ο τρίτος αδερφός Jordi– άνοιξαν το εστιατόριό τους σε μια εργατική γειτονιά της Τζιρόνα. Τριάντα οκτώ χρόνια μετά ο απολογισμός τεράστιος: τρία αστέρια Michelin, δύο φορές Το Καλύτερο Εστιατόριο του Κόσμου, σύμφωνα με τον θεσμό The World’s 50 Best Restaurants, και δεκάδες ακόμα διακρίσεις. Τα αδέρφια Roca έκαναν τη μικρή καταλανική πόλη γαστρονομικό προορισμό και το όνειρο και η φιλοσοφία τους έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Μια φιλοσοφία που πατάει πάνω στη φιλοξενία αλλά και στην ευχαρίστηση που μοιράζονται απλόχερα μέσω της μαγειρικής τους τέχνης. Από την κουζίνα τους έχουν περάσει χιλιάδες μάγειρες, που κάποιοι έμειναν στο πλευρό τους και επάνδρωσαν τα πολλά μαγαζιά τους, από το παγωτατζίδικο Rocambolesc και το εστιατόριο Normal μέχρι το πιο πρόσφατο Bikineria. -Τι έκανε τη φιλοσοφία των Roca ένα μοναδικό φαινόμενο φαγητού – κουλτούρας; Δύσκολο να απαντήσω. Η φιλοσοφία μας μιλάει για τον τοπικό χαρακτήρα, για δέσμευση, για οικογένεια, για πολιτιστική κληρονομιά, για κατανόηση της μαγειρικής από πολιτιστικής άποψης, και όλα αυτά με επίκεντρο ένα εστιατόριο που ξεκίνησε σε μια εργατική γειτονιά της Τζιρόνα. Και με πολλή δουλειά τη μετατρέψαμε σε «τόπο προσκυνήματος» για καλοφαγάδες από όλο τον κόσμο. Πίσω από αυτό; Αξίες που πήραμε από τους γονείς μας: αφοσίωση στη δουλειά, φιλοξενία, γαστρονομική κουλτούρα, να είσαι ευτυχισμένος κάνοντας τους άλλους ευτυχισμένους. -Πώς η επίσκεψη στο El Celler γίνεται μια εμπειρία; Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν οι σερβιτόροι, που με τα βλέμματά τους, τα λόγια, τις χειρονομίες τους μεταφέρουν όλο αυτό που κάνουμε στην κουζίνα. Διηγούνται την ιστορία στην οποία βασίζεται το πιάτο και όχι τα υλικά του και τη γεύση του. Γιατί αυτό κάνουμε με τη μαγειρική μας, διηγούμαστε τις γευστικές μας ιστορίες. Όλο αυτό κάνει την επίσκεψη μια μοναδική εμπειρία.
Τα πιάτα στο El Celler de Can Roca πατάνε πάνω στην καταλανική κουζίνα, παίζουν με τα προϊόντα από την περιοχή της Τζιρόνα, κρύβουν τεχνικές και προσφέρουν ένα μοναδικό γαστρονομικό ταξίδι.
-Πώς νιώσατε που μαγειρέψατε στο Daios Cove; Ήταν μια αληθινά ενδιαφέρουσα εμπειρία, που έγινε πηγή έμπνευσης για νέες ιδέες. Είμαι ενθουσιασμένος που βρέθηκα εκεί. -Οι προκλήσεις του μέλλοντος... Να μείνουμε πιστοί στην ίδια ιδέα. Να φροντίζουμε τον εαυτό μας, να είμαστε υγιείς για να απολαμβάνουμε το όνειρο που ζούμε, να παραμείνουμε δημιουργικοί και να συνεχίσουμε να κάνουμε χαρούμενους τους ανθρώπους που επισκέπτονται το εστιατόριό μας. Επίσης, βλέποντας τον γιο μου και τον ανιψιό μου στην κουζίνα χαίρομαι που η φιλοσοφία των Roca θα έχει μέλλον με τη νέα γενιά.    

from cantina.protothema.gr https://ift.tt/uHbnSi9

Σχόλια