Κέικ με αλμυρή καραμέλα, καρύδια και αχλάδια ποσέ

Μέσω του Let’s Ferry μπορείτε να κλείσετε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για όλους τους Ελληνικούς προορισμούς, με όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, τα δημοφιλή Ιταλικά λιμάνια καθώς και άλλους επιλεγμένους προορισμούς της Μεσογείου! Το Let’s Ferry δεν επιβάλει καμία έξτρα χρέωση για την έκδοση των εισιτηρίων. Παρέχεται η δυνατότητα αποστολής εισιτηρίων οπουδήποτε στον κόσμο μέσω Κούριερ.

Ένας περίπατος με τη Madame Ginger στα vegan spots του κέντρου

Το ραντεβού με τη Madame Ginger, κατά κόσμον Μαριλού Παντάκη, έκλεισε για ένα πρωινό Παρασκευής, στο Holy Llama στο Σύνταγμα. Η τύχη ήταν με το μέρος μας και εκείνο το πρωινό ήταν ηλιόλουστο - πώς θα μπορούσε να κλείσει η εβδομάδα καλύτερα; Μιλήσαμε για τη χορτοφαγική διατροφή που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια,  για τα vegan στέκια του κέντρου, για το granola butter που θα υπογράφει, αλλά και για το τρίτο βιβλίο που ετοιμάζει. Έπειτα κάναμε μία βόλτα ξεκινώντας από την οδό Νίκης, μία από τις αγαπημένες της γειτονιές του κέντρου, καταλήγοντας στην οδό Βουλής. Η σχέση με τη χορτοφαγική διατροφή Είμαι κατά βάση vegetarian και χρησιμοποιώ τον όρο «plant-based», μου αρέσει πιο πολύ. Plant-based σημαίνει πως καταναλώνω τροφές που έρχονται από την φύση. Ωστόσο, έχω κρατήσει ακόμη στη διατροφή μου το μέλι και το κατσικίσιο γάλα. Ξέρεις, γενικά δεν υπάρχει σωστή πληροφόρηση σχετικά με την χορτοφαγική διατροφή. Ένα παράδειγμα είναι ότι πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι το γάλα της αγελάδας είναι το μητρικό της γάλα. Της παίρνουν το παιδί για να της πάρουν το γάλα. Η αγελάδα είναι θηλαστικό. Όταν της παίρνουν το παιδί, παθαίνει ό,τι ακριβώς θα πάθαινε και ο άνθρωπος, πενθεί. Δηλαδή, δεν υπάρχει περίπτωση η φύση να έχει προβλέψει ότι ένα ον χρειάζεται το μητρικό γάλα ενός άλλου όντος για να μεγαλώσει. Αυτό είναι μια ανθρώπινη επινόηση. Είχα μία φίλη που άρχισε να μου τα λέει όλα αυτά, στην αρχή υπήρξα αντιδραστική, αλλά σιγά-σιγά άρχισα να ενημερώνομαι και να διαβάζω. Πλέον, ακολουθώ την plant-based διατροφή περίπου πέντε χρόνια και νιώθω πολύ πιο υγιής σε σχέση με πριν. Vegetarian και vegan στην Ελλάδα; Εύκολο. Κατ’ αρχάς η μεσογειακή διατροφή είναι κατά βάση χορτοφαγική. Η ελληνική κουζίνα έχει ρεβιθάδες, το εθνικό μας πιάτο, η φασολάδα, είναι vegan πιάτο, τα γεμιστά, τα λαδερά, είναι οι μπάμιες, είναι το ιμάμ. Όλα μυρίζουν γη και αγαπάνε την υγεία μας. Η vegan έξοδος στην Αθήνα Το κέντρο της πόλης είναι σχεδόν vegan heaven. Πέρυσι, φάγαμε στο CTC του Τσιοτίνη και στο Aleria του Ξενάκη. Τους πήραμε τηλέφωνο και τους είπαμε «Κάνετε το μενού σας vegetarian»; Kαι μας λένε «και vegetarian και vegan και gluten free». Άρα μπορείς να φας από fine dining μέχρι street food. Η vegan οδός Νίκης Είναι πολύ αγαπημένος δρόμος, αφού τον εγκαινίασε πριν από πολλά χρόνια το Avocado που είναι το πρώτο βιγκανάδικο της πόλης, κλασικό και αγαπημένο μαγαζί. Μετά ήρθε το 4Seasons, το πρώτο βιολογικό σούπερ μάρκετ, και έπειτα άνοιξε λίγο πιο πάνω το Winners, το οποίο είναι ξενοδοχειακό εστιατόριο. Πρόκειται για ένα εστιατόριο vegan 100% , έχει φοβερό φαγητό και σχεδόν όλα τα τρόφιμα είναι βιολογικά.

Παφ Ντογκ (Puff Dog) στο Holy Llama. Λουκάνικο από τόφου, καραμελωμένο κρεμμύδι, σάλτσα ντομάτας και ντιζονέζ

Τα vegan στέκια του κέντρου Αρχικά, εδώ που τα λέμε, στο Holy Llama, η vegan σφολιάτα τους είναι θεϊκή και η ζύμη στα κρουασάν τους υπέροχη. Έχει ωραίο καφέ. Μου αρέσει γενικά η φιλοσοφία του μαγαζιού, είναι casual, απευθύνεται σε όλους. Υπάρχουν και άλλα μαγαζιά λίγο πιο κάτω, όπως το «σουβλατζίδικο» Vegan Beat στην Περικλέους, το οποίο είναι φοβερό. Ένα άλλο είναι το Veganfool στον Κεραμεικό, το οποίο έχει την ωραιότερη vegan μακαρονάδα με «κιμά » που έχω φάει. Eπίσης, είναι η vegan ψησταριά -Τρεις Λαλούν- στο Γκάζι. Ακόμη, το Veganaki στους Στύλους του Ολυμπίου Διός έχει πολύ ωραία ελληνική κουζίνα. Να σου πω όμως, πως το Wild Sοuls στη Βουλή είναι από αγαπημένα μου μαγάζια, έχει ταχίνια, βούτυρα ξηρών καρπών, σερβίρει και πρωινό. Εδώ έρχομαι, κάθομαι, δουλεύω, τρώω, έχει ωραίες σαλάτες και φεύγω φορτωμένη με προϊόντα. Μάλιστα, θα συνεργαστούμε και θα βγάλουμε μαζί ένα δικό μου butter, το granola butter, που θα είναι κάτι σαν αμυγδαλοβούτυρο. Αυτή είναι η αρχή. Είναι στα άμεσα σχέδια μια σειρά με vegan προϊόντα. Η στήλη Eat Like Local Ήθελα ένα πρότζεκτ που να είμαι ο εαυτός μου 100%. Το Eat Like a Local μου δίνει ελευθερία. Με τα διαλείμματα είναι τρεις σεζόν. Φέτος το πάμε σιγά-σιγά και αρέσει πολύ στον κόσμο. Το τρίτο βιβλίο ψήνεται Κοίταξε, το πρώτο βιβλίο ήταν με συνταγές για όλους, έτσι το λέγαμε. Το δεύτερο, το πήγαμε λίγο πιο δημιουργικά και λίγο πιο περιβαλλοντολογικά. Τώρα, θέλω να κάνω ένα βιβλίο που να έχει μόνο ένα είδος φαγητού μέσα, μια κατηγορία. Θέλω να εστιάσω σε ένα πράγμα, δηλαδή να φτιάξω… δεν θα σου πω τι, αλλά έχω ξεκινήσει την προεργασία. Το υπολογίζω κάπου το 2024 να βγει. Φωτογραφίες: Σίσσυ Μόρφη

from www.olivemagazine.gr https://ift.tt/1DvS5qX

Σχόλια