Μέσω του Let’s Ferry μπορείτε να κλείσετε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για όλους τους Ελληνικούς προορισμούς, με όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, τα δημοφιλή Ιταλικά λιμάνια καθώς και άλλους επιλεγμένους προορισμούς της Μεσογείου! Το Let’s Ferry δεν επιβάλει καμία έξτρα χρέωση για την έκδοση των εισιτηρίων. Παρέχεται η δυνατότητα αποστολής εισιτηρίων οπουδήποτε στον κόσμο μέσω Κούριερ.

Spaghetti all’Assassina: Η ιταλική συνταγή με τα πικάντικα ζυμαρικά που τα καίμε επίτηδες

Spaghetti all’Assassina

Ξεχάστε όσα ξέραμε για το σωστό βράσιμο των ζυμαρικών. Το Spaghetti all’Assassina έρχεται από το Μπάρι της Ιταλίας για να μας μάθει ότι μερικές φορές, για να πετύχουμε την απόλυτη γεύση, πρέπει να αφήσουμε τα μακαρόνια να... καούν.

Τι είναι το Spaghetti all’Assassina;

Το Spaghetti all’Assassina είναι ένα πιάτο που σπάει όλους τους ιταλικούς κανόνες — και το κάνει με στυλ. Αντί να βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό, τα μαγειρεύουμε απευθείας μέσα σε καυτερή σάλτσα ντομάτας, μέχρι να γίνουν τραγανά, καραμελωμένα και γεμάτα ένταση.

Η ιστορία του ξεκινά στο Μπάρι της Απουλίας, όπου κάθε trattoria έχει τη δική της εκδοχή. Το όνομα του πιάτου έχει δύο πιθανούς «ένοχους»: το καυτό τσίλι που “δολοφονεί” τον ουρανίσκο ή το γεγονός ότι “δολοφονούμε” τα ζυμαρικά αφήνοντάς τα να καούν. Εμείς κρατάμε και τις δύο θεωρίες — γιατί έχουν και οι δύο δίκιο.

 Γιατί τα καίμε επίτηδες

Ναι, τα αφήνουμε να πιάσουν. Και το κάνουμε με χαρά. Το ελαφρύ «κάψιμο» καραμελώνει τη σάλτσα, ενισχύει τη γεύση και χαρίζει στα ζυμαρικά μια χαρακτηριστική τραγανή υφή — όχι ωμή, αλλά δυναμική, με δάγκωμα και βάθος. Το αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο που ισορροπεί ανάμεσα στο πικάντικο, το γλυκό της ντομάτας και το καπνιστό της καραμέλωσης.

Spaghetti all’Assassina

Υλικά για αυθεντικό Spaghetti all’Assassina

  • ¼ φλ. πελτέ ντομάτας (διαλυμένο σε 4 φλ. νερό για τον «ζωμό»)

  • ¾ φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

  • 2-3 καυτερές πιπεριές (Calabrian, Fresno ή Serrano) ή νιφάδες τσίλι

  • 2-3 σκελίδες σκόρδο

  • 400-450 ml σάλτσα ντομάτας (σπιτική ή καλή αγοραστή)

  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

  • 400 γρ. σπαγγέτι (όχι πολύ λεπτά)

  • Προαιρετικά: burrata για το σερβίρισμα

Πώς φτιάχνουμε το Spaghetti all’Assassina βήμα-βήμα

  1. Φτιάχνουμε τον ζωμό ντομάτας. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 4 κούπες νερό, ανακατεύουμε τον πελτέ και προσθέτουμε λίγο αλάτι. Το κρατάμε ζεστό στο μάτι.

  2. Ετοιμάζουμε τη βάση. Σε φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τις πιπεριές και το σκόρδο, τα σοτάρουμε για μερικά δευτερόλεπτα.

  3. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας. Αφήνουμε να σιγοβράσει 5 λεπτά και αλατοπιπερώνουμε.

  4. Ρίχνουμε τα σπαγγέτι ωμά. Τα απλώνουμε ώστε να καλυφθούν με σάλτσα και τα αφήνουμε να τηγανιστούν 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά.

  5. Προσθέτουμε σταδιακά τον ζωμό. Ρίχνουμε μία κουτάλα τη φορά, αφήνοντας το κάτω μέρος να καραμελώσει. Δεν ανακατεύουμε υπερβολικά — θέλουμε τα «καμένα» σημεία.

  6. Αναποδογυρίζουμε τα ζυμαρικά. Όταν η μισή ποσότητα του ζωμού έχει απορροφηθεί, τα γυρνάμε προσεκτικά. Συνεχίζουμε με τον υπόλοιπο ζωμό μέχρι να απορροφηθεί.

  7. Σερβίρουμε αμέσως. Αν θέλουμε, προσθέτουμε burrata για κρεμώδη αντίθεση στην πικάντικη γεύση.

Με τι το συνοδεύουμε

Το Spaghetti all’Assassina είναι πιάτο με δυνατή προσωπικότητα. Το ισορροπούμε με κάτι φρέσκο, όπως μια σαλάτα με λεμόνι, ρόκα και παρμεζάνα, ή μια κλασική Caesar.
Για επιδόρπιο, προτείνουμε κάτι δροσερό και ανάλαφρο: λεμονάτο σορμπέ ή παγωτό γιαούρτι — το τέλειο «αντίδοτο» στη φωτιά του τσίλι.

Γιατί αξίζει να το δοκιμάσουμε

Το Spaghetti all’Assassina δεν είναι απλώς συνταγή· είναι εμπειρία. Ένα πιάτο που μας καλεί να σπάσουμε τους κανόνες, να πειραματιστούμε και να αφήσουμε τη φωτιά να κάνει τη δουλειά της.

Κι αν μας ρωτήσουν γιατί καίμε τα μακαρόνια μας; Θα χαμογελάσουμε και θα πούμε: «Γιατί είμαστε δολοφόνοι της ρουτίνας».

Δείτε επίσης:

Ζυμαρικά al Limone: Όλη η φρεσκάδα του λεμονιού σε μια ακαταμάχητη μακαρονάδα

Δεν είναι παστίτσιο, δεν είναι μουσακάς – Είναι τα ζυμαρικά φούρνου Σικελίας

Κοτόπουλο Τοσκάνης: Η ιταλική νοστιμιά με τη βελούδινη σάλτσα, που γίνεται σε ένα σκεύος



from cantinamag.gr https://ift.tt/SQCx8Xp

Σχόλια